Oricat ar incerca s-o scalde premierul Tariceanu, prin anumite decizii ale Cabinetului pe care-l conduce a avantajat sau, dimpotriva, a defavorizat anumite medii de afaceri. Deja sunt de notorietate anumite hotarari de guvern gratie carora firma Philip Morris, la care lucreaza Peter Imre, partenerul de table al premierului, a avut de castigat in defavoarea celorlalti jucatori din piata.

Bunaoara, cota de piata a Philip Morris a crescut semnificativ in ultima perioada, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere a accizelor, sistem negociat de un membru al Cabinetului Tariceanu doar cu prietenul... Peter Imre. "Daca se analizeaza efectele majorarii accizelor, oricine poate vedea ca statul nu a avut de castigat, pentru ca a crescut alarmant contrabanda.

Cota de piata a anumitor producatori de tutun a crescut insa semnificativ, in timp ce ceilalti jucatori din piata au intrat, pur si simplu, la apa", ne-au declarat ieri surse din piata. Acestea acuza, in general, maniera de negociere a actualului guvern a diverselor probleme economice.

"Intotdeauna negocierile privind soarta unei anumite industrii au fost deschise, cu participarea tuturor jucatorilor, iar in final deciziile se luau in comun. Acum insa situatia s-a schimbat radical", ne-au subliniat sursele citate, precizand totodata ca "anumiti producatori continua si acum sa faca presiuni la Ministerul Finantelor".

Trebuie amintit ca insusi ministrul finantelor, Ionut Popescu, declara cu nonsalanta acum cateva luni ca "accizele la tigari au fost negociate cu dl Imre saptamani intregi". Dar, din pacate, efectele acestor negocieri sunt resimtite din plin de toti producatorii de tutun, in afara de Philip Morris, fireste. "Este vizibil cine a fost afectat de cresterea accizelor si cine nu.

In timp ce preturile tigarilor scumpe au crescut cu doar 2.000 lei/pachet, cele ieftine, din segmentul low cost, s-au majorat cu circa 7.000 lei pachetul, aparand astfel disturbari ale pietei si ale mediului concurential", ne-au precizat surse din piata care au subliniat, in acelasi timp, ca "introducerea accizei minime nici macar nu era prevazuta in intelegerile cu Uniunea Europeana".

"Cresterea in acest mod a accizelor la tutun a favorizat net tigarile scumpe, din categoria "premium" si "prestige", creand insa o presiune foarte mare pe preturile mici ale tigarilor din categoria low cost", au mai spus sursele citate.

Potrivit acestora, Peter Imre a facut presiuni la Ministerul Finantelor pentru cresterea accizei minime la 97% din acciza totala, fata de 90% la cat s-a cazut de acord. Acum, acelasi Peter Imre continua, potrivit surselor din piata, sa "faca valuri" pentru introducerea unui sistem de licentiere pagubos pentru acest domeniu.

"S-au facut, de asemenea, presiuni in ultima perioada pentru introducerea unui sistem de licentiere a celor care vand tigari, desi acest sistem a fost si in 1998, pe vremea lui Remes, dar nu a functionat, pentru ca, daca ar fi pus in practica, ar ingradi comertul liber", ne-au dezvaluit sursele citate.

Conform acestora, toti producatorii loviti de sistemul de accizare negociat de Ionut Popescu, (doar) cu Peter Imre, au facut sesizari la organelor competente, insa nu au primit nici un raspuns. Producatorii de tutun au vrut chiar sa sesiseze Consiliul Concurentei, insa unii reprezentanti ai institutiei le-a replicat ca nu exista probe care sa demonstreze ca piata tutunului ar fi neconcurentiala.