Chiar in aceste zile se afla in plina desfasurare la Sf. Gheorghe, in Delta Dunarii, cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Independent "Anonimul". In perioada 1-12 august are loc in Satul Filmului retrospectiva primei editii a festivalului, urmata, in perioada 15-20 august, de sectiunea competitiva 2005, in Satul Filmului si Complexul Cinema.

Intre 20 august si 4 septembrie, vor putea fi urmarite in Satul Filmului productiile care au concurat anul acesta la sectiunile documentar si scurtmetraj.

In urma selectiei la sectiunea lungmetraj, urmatoarele productii concureaza pentru Trofeul Festivalului, in valoare de 10.000 de dolari: "Adam and Paul", regia Lenny Abrahamson (Irlanda), Festivalul de Film de la Berlin, 2005; "Dear Wendy", regia Thomas Vinterberg (Danemarca), Festivalul de Film Sundance, 2005;

"El Abrazo Partido", regia Daniel Burman (Argentina), Ursul de Argint pentru cel mai bun film in 2004 la Berlin; "Harvest Time", regia Marina Razbezhkina (Rusia), Silver Alexander in 2004 la

Festivalul de Film de la Salonic, "Turtles on their Backs", regia Stefano Pasetto (Italia), Opera Prima in 2004 la Festivalul de Film de la Venetia; "Tropical Malady", regia Apichatpong Weerasethakul (Thailanda), Premiul Juriului in 2004 la Cannes; "Turtles Can Fly", regia Bahman Ghobadi (Iran), Peace Film Award, in 2004, la Berlin.

Presedintele juriului la sectiunea lungmetraj este actrita Maia Morgenstern. Din acelasi juriu mai fac parte Marion Hansel, regizor si producator de film (Belgia), Michele Levieux, critic de film (Franta) si Alex Leo Serban, critic de film (Romania).

Juriul sectiunii de film documentar este format din Ilana Tsur, presedintele juriului, fondatoare si director al Festivalului de Film Documentar de la Tel Aviv, Docaviv (Israel), Magda Mihailescu, critic de film (Romania), si Radu Gabrea, regizor, scenarist si producator (Romania).

La selectia pentru sectiunea documentar s-au inscris 256 de filme, dintre care au ramas in selectia oficiala 12 productii. Juriul sectiunii scurtmetraj este format din Eric Wojcik, selectioner la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (Franta), presedintele juriului, Iulia Blaga, critic de film (Romania), si Dan Chisu, presedintele Festivalului DaKINO (Romania).

La sectiunea de scurtmetraj s-au inscris 550 de filme, dintre care au ramas in competitia oficiala 48 de productii. Valoarea totala a premiilor acordate la editia din 2005 a festivalului este de 23.500 de dolari.

Peter Greenaway, invitatul de onoare

In afara competitiei, in cadrul programelor paralele, vor fi proiectate productii precum deja celebrul "Ten Minutes Older: The Cello & The Trumpet", un colaj de scurtmetraje pe tema timpului realizate de Bernardo Bertolucci, Mike Figgis, Jiri Menzel, Istvan Szabo, Claire Denis, Volker Schlondorff, Michael Radford, Jean-Luc Godard, Aki Kaurismaki, Victor Erice, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Wim

Wenders, Spike Lee, Kaige Chen. Programul special al festivalului mai cuprinde o selectie de documentare avand ca tema atacurile teroriste din ultimii ani: World Trade Center (11 septembrie), Madrid (11 martie), Moscova (Teatrul Dubrovka) si Beslan (luarea de ostatici intr-o scoala din oras) si evenimentele sangeroase din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Regizorul britanic Peter Greenaway este invitatul de onoare al editiei din acest an, trilogia "Tulse Luper Suitcases"/"Valizele lui Tulse Luper" urmand a fi proiectata in cadrul Galei de deschidere a festivalului. Cu aceasta ocazie, regizorul Peter Greenaway va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri in Satul Filmului.