La 15 ani de la revenirea in tara, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, s-a hotarat sa recupereze datorii vechi de trei decenii. Muzicianul este hotarat sa-si faca dreptate si a intentat mai multe procese.

Liderul trupei Phoenix, veteranul Nicu Covaci, a iesit recent la rampa cu o declaratie belicoasa, in care anunta ca ii va da in judecata pe ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, pe regizorul Sergiu Nicolaescu si Uniunea Compozitorilor pentru a-si recupera drepturile de autor restante pentru perioada in care membrii formatiei nu s-au aflat in Romania.

Declaratia, in care preciza ca in toamna va intenta mai multe actiuni judecatoresti, a fost facuta in week-endul trecut, cand trupa a sustinut un concert caritabil la Focsani, insa Covaci le intentase proces dinainte.

Nu este singura inadvertenta in declaratii, avocatul lui Nicu Covaci, Matei Sovarel, neincluzand pe lista proceselor intentate deja si pe cele cu ministrul Iorgulescu si cu Uniunea Compozitorilor.

Nicu Covaci: “Vor trebui sa plateasca“

Iata cum a argumentat liderul trupei Phoenix revendicarea facuta la mai bine de 15 ani de la revenirea in tara (la 2 ianuarie 1990 era la Timisoara, conform declaratiilor sale): “Si dupa ’75, cand am plecat noi din tara, s-au mai gasit pe piata albumele noastre. Cineva a castigat bani pe chestia asta.

Probabil ca daca s-ar fi respectat drepturile de autor, aveam bani acum sa cumparam o casa de cultura. Acum, cei care nu au respectat aceste drepturi vor trebui sa plateasca. Prima actiune in instanta o vom deschide impotriva lui Sergiu Nicolaescu (care a folosit muzica celor de la Phoenix pe coloana sonora a filmului “Nemuritorii“ - n.r.).

Apoi vom actiona in instanta si Uniunea Compozitorilor din Romania, fiindca nu a facut nimic ca drepturile de autor sa fie respectate aici“, a declarat Nicu Covaci, care luni a plecat la resedinta sa din Spania.

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu recunoaste nimic

Rep: Ce parere aveti despre amenintarea cu proces lansata de Nicu Covaci pentru filmul “Nemuritorii“?

Sergiu Nicolaescu: Sa ma dea in judecata! Eu nu i-am comandat lui nici o muzica, eu nu i-am comandat nici un contract. El a fugit peste granita si am avut de-a face cu Securitatea.

Rep: Dar cine a “comandat“ muzica?

Sergiu Nicolaescu: Muzica i-am comandat-o lui Tiberiu Olah, iar inginerul de sunet Anusavan Salamanian a folosit trei-patru melodii care fac 20 de minute din muzica celor de la Phoenix. Am fost de acord sa le folosesc in filmul “Nemuritorii“, iar Covaci a fost fericit ca muzica e folosita in film.

Rep: Dar Covaci va incrimineaza pe dvs.?

Sergiu Nicolaescu: El trebuie sa discute cu RomaniaFilm. Ma surprinde ca foloseste numele meu. Nicu Covaci, practic, nu e autor de muzica de film. Mi-a intentat proces, dar ca regizor eu nu i-am comandat nimic. Producatorul filmului “Nemuritorii“ era Casa de Filme 5, al carei director era Dumitru Fernoaga.

Securitatea a venit la ei sa le spuna sa scoata numele Phoenix de pe genericul filmului, dar eu le-am spus sa nu faca acest lucru. Covaci se face ca nu-si aduce aminte!

Rep: Si totusi sunteti primul pe lista de procese.

Sergiu Nicolaescu: Am avut cu el o discutie amiabila in urma cu doi ani, i-am amintit ce s-a intamplat la vremea aceea, si acum face tambalau. El a cules din folclor trei melodii, le-a prelucrat si le-a cantat cu succes. Nu este autor de muzica de film.

In lege se spune ca autorul muzicii de film e cel care a primit comanda si a compus muzica special pentru film, iar Covaci nu a primit nici o comanda in acest sens si nici nu a compus muzica pentru filmul “Nemuritorii“. Eu nu am nici o treaba cu acest domn.

Din momentul in care am preluat filmul pe casete si DVD-uri (cu firma Transglobal), eu am platit Uniunii Compozitorilor drepturile care i se cuveneau legal. Covaci mi-a zis ca a primit 3 milioane de lei pentru aceste drepturi de autor, dar si eu iau tot sume mici.

Patru procese pentru 60.000 de euro

“Obiectul litigiului e legat de coloana sonora a filmului «Nemuritorii», produs in 1974 si regizat de Sergiu Nicolaescu. Sunt pana in 30 de minute de muzica compusa de Nicu Covaci, iar Tiberiu Olah e coautor al coloanei sonore. Filmul a fost difuzat in tara din 1974 pana incoace. In ’77, formatia Phoenix a plecat din tara, iar Covaci a fost scos de pe afis.

Drepturile de autor cuvenite din compozitia coloanei sonore, potrivit legislatiei, nu au fost incasate deloc pentru filmul «Nemuritorii». Din 2002, CINE TV Film Production Import-Export SRL, firma lui Sergiu Nicolaescu, a fost licentiata de catre CNC, ei la randul lor contractand cu Transglobal Media.

Iar Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMRADA) n-a reusit sa ia de la Transglobal Media decat un milion si ceva de lei. Noi vrem sa vedem ce s-a intamplat cu drepturile de autor cuvenite muzicii. O alta problema este cea a difuzarii la televiziuni. Filmul «Nemuritorii» e vandut in strainatate pe casete si DVD-uri si a fost difuzat si la televiziunile din strainatate.

Acest lucru putea fi facut cu acordul regizorului Sergiu Nicolaescu si al CNC, respectiv RomaniaFilm. Din aceasta forma de exploatare, cei trei implicati - regizorul, scenaristul si Nicu Covaci - ar fi trebuit sa primeasca bani. Au fost dati in judecata firma lui Sergiu Nicolaescu, CINE TV Film Production Import-Export SRL, CNC, RomaniaFilm si UCMRADA.

Urmeaza primul termen de judecata in toamna, la 24 octombrie, la Tribunalul Bucuresti, cu toti paratii. Estimativ, cerem pentru drepturile de autor la filmul «Nemuritorii» 60.000 de euro, in care intra atat drepturile de autor pentru coloana sonora, cat si cele de difuzare a filmului in strainatate“, ne-a precizat Matei Sovarel, avocatul lui Nicu Covaci.