Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, rata inflatiei pe primele sapte luni ale acestui an a fost de 5,1 la suta.

In acest an, rata medie lunara a inflatiei a fost de 0,7 la suta, acelasi nivel mediu fiind inregistrat si in primele sapte luni din 2004. In perioada iulie 2004-iulie 2005, rata inflatiei a fost de peste 9 procente.

Fata de luna iunie 2005, in iulie s-au scumpit cu 1,7 la suta marfurile nealimentare si serviciile cu 0,7 la suta, iar preturile alimentelor au crescut cu 0,2 la suta.

De la sfarsitul anului trecut serviciile s-au scumpit cu 7,8 la suta, marfurile nealimentare cu 7,2 la suta, iar alimentele cu 1,9 la suta.

Din datele centralizate de INS, ouale, citricele, legumele si conservele de legume, fructele si conservele de fructe, au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna iulie fata de luna anterioara.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cea mai mare crestere s-a inregistrat la gaze care s-au scumpit cu 7,5 la suta, iar energia electrica s-a mai scumpit cu cinci procente.