Cei trei ar fi putut sa puna la punct un plan politic menit sa-l marginalizeze pe presedintele Traian Basescu la granitele unui guvern imposibil de controlat de cel ce se crede mentorul actualei guvernari. N-a fost asa, iar Basescu a sarit peste orice limita a diplomatiei spaland in public drama guvernarii manevrata din umbra de grupuri de interese.

E drama premierului care schimba soarta Romaniei pe malul lacului Snagov cu un ziarist, cunoscut pentru jocurile duble pe care le face, si cu angajatul unei multinationale de tutun, in permanenta indragostit de starlete de mana a doua.

Intrebarea care se ridica este urmatoarea: cand a gresit Traian Basescu, atunci cand a dat guvernul pe mana lui Dinu Patriciu, sau cand a lasat economia pe mana lui Dan Voiculescu?

Aparent, PNL si PD controleaza posturile cheie din Guvern. La fata locului situatia este complet diferita, iar utilitatile publice care au toate sansele sa faca profituri record sunt instrainate de catre Partidul Conservator al lui Voiculescu.

Actiunile la Petrom, energia electrica, gazele naturale si sutele de milioane de dolari din medicamente sunt jucate pe tabla de sah de un numar redus de pioni. In fond, Traian Basescu are dreptate: nu s-a schimbat nimic in ultimele noua luni.

Asa cum Ion Iliescu vorbea despre oamenii de afaceri din jurul lui Adrian Nastase (de la Alexandru Bittner pana la Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea si gasca nebuna de la Constanta), tot asa Basescu s-a speriat de controlul Guvernului de catre noile generatii de afaceristi. Peste tot in lume exista grupuri de interese. In definitiv, e treaba premierului cu cine bea cafea la Snagov.

Rusul de la Alro Slatina, Dorin Cocos, Ovidiu Tender si Marian Iancu si inca multi alti oameni de afaceri stau cu zilele pe la Cotroceni cautand favoruri prezidentiale. Traian Basescu uita sa precizeze acest lucru, dar Theodor Stolojan stie cel mai bine cine bate la usa presedintelui.

Nu cred, insa, ca acestea sunt problemele imediate ale Romaniei. Lipsa de verticalitate a lui Calin Popescu Tariceanu, debandada politica din Guvern si perspectivele unui balci dambovitean, pun in pericol definitiv orice strategie fiscala a Romaniei. In graba lui de a face lucrurile haiduceste, Tariceanu compromite relaxarea fiscala si pune la colt o Romanie care incepuse sa scoata capul in lume.

Problema noastra este ca s-ar putea sa regretam PSD-ul, mai ales in momentul in care ne vom trezi, la anul pe vremea asta, ca trebuie sa o luam de la capat.