Decizie cu motive ascunse la Azomures

de     Romania Libera
Joi, 11 august 2005, 0:00


Pentru a abate atentia opiniei publice si a autoritatilor de la scandalul monopolului pe care-l detin asupra exporturilor de ingrasaminte chimice prin Portul Constanta, actionarii turci de la Azomures au amenintat, pentru a doua oara in acest an, cu inchiderea combinatului.

Firma turceasca Transworld Fertilizers Holding (TFH), actionarul majoritar al Azomures, a preluat anul trecut societatea constanteana Chimpex, care detine monopolul operatiunilor cu ingrasaminte in port, fapt care a determinat protestele celorlalti producatori din domeniu.

Motivul invocat oficial de TFH pentru inchiderea Azomures a fost ca nu poate suporta majorarea salariala de 9,5% ceruta de majoritatea celor 3.000 de angajati. (continuare in pagina de economie)

Turcii ameninta din nou cu inchiderea Azomures
Adunarea Generala a Actionarilor de la combinatul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a hotarat, pentru a doua oara in acest an, sa opreasca activitatea intreprinderii.

Motivul invocat oficial de actionarul majoritar, firma turceasca Transworld Fertilizers Holding (TFH), a fost ca firma nu poate sustine, in conditii de profitabilitate, onorarea solicitarii sindicalistilor de majorare a salariilor cu 9,5%. De fapt, adevaratul motiv al acestei amenintari repetate cu inchiderea este cu totul altul, ne-au declarat surse din industria ingrasamintelor chimice.
In toamna anului trecut, TFH a cumparat pachetul majoritar de actiuni al societatii constantene Chimpex. Societatea asigura toate operatiunile de incarcare-descarcare si depozitare a ingrasamintelor chimice in Portul Constanta. Practic, toate exporturile si importurile de ingrasaminte se deruleaza exclusiv prin intermediul companiei Chimpex.

Din acest motiv, ceilalti producatori de ingrasaminte din Romania au protestat fata de preluarea terminalului portuar de catre actionarul majoritar de la Azomures. Acesta poate da prioritate la incarcare sau descarcare unei anumite firme, creandu-se astfel un monopol al societatii muresene.

Amenintand cu inchiderea fabricii de la Targu Mures, turcii spera sa abata atentia opiniei publice si a autoritatilor de la scandalul de la malul marii. Aceleasi surse ne-au mai precizat ca amenintarea cu inchiderea fabricii este folosita de TFH si ca metoda de a determina autoritatile sa le ofere tarife preferentiale la distributia de gaz metan.

Din cauza faptului ca gazele reprezinta principala materie prima pentru industria ingrasamintelor, avand o pondere de pana la 80% din costurile totale de productie, problema majorarii repetate a tarifelor a fost resimtita de toti producatorii din domeniu.

In luna martie a acestui an, AGA de la Azomures a hotarat, de asemenea, sa inchida combinatul, in cazul in care, ca urmare a majorarii tarifelor la furnizarea gazului metan, costurile de productie vor depasi pretul cu care pot fi vandute ingrasamintele la export. Atunci, amenintarea a ramas fara urmari in practica.

Acum, presedintele Consiliului de Administratie, Fuat Kalgay, spune ca onorarea majorarii salariale de 9,5% ar presupune un efort financiar de 42,467 miliarde de lei vechi, imposibil de suportat de catre combinat.

Una peste alta, daca amenintarea patronatului se va concretiza de aceasta data, vor ramane someri aproape 3.000 de angajati, posibilitate care a pus deja pe jar autoritatile locale, speriate de perspectiva cresterii alarmante a ratei somajului in oras.
Un articol de Adrian Barbulescu


60 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version