Pretul petrolui a depasit pentru prima oara 65 de dolari din cauza rezervelor scazute ale Statelor Unite si din cauza instabilitatii din Orientul Mijlociu. Astfel, pretul de referinta pentru luna septembrie al barilului de titei a atins valoarea-record de 65,23 de dolari!

Ieri, la bursa americana, pretul barilului de petrol a atins valoarea de 65 de dolari inainte de a se stabili la 64,90. Si la Londra cotatia aurului negru a sarit de 64 de dolari pentru prima data.

Statele Unite au anuntat ca rezervele de petrol au scazut cu doua milioane de barili, ceea ce a determinat scumpirea acestuia si la pompe.

Scumpirea carburantilor a fost determinata si de capacitatea redusa a Statelor Unite de a procesa petrolul din cauza unor incidente care au dus la inchiderea mai multor rafinarii, dar si de tensiunile din Arabia Saudita si Iran, cei mai mari exportatori de titei.

In timp ce statul arab este amenintat cu atacuri, Iranul creaza probleme din cauza tensiunilor legate de programul sau nuclear. Cei mai pesimisti analisti spun ca petrolul va ajunge pana la sfirsitul anului la pragul de 70 de dolari.