Intr-o declaratie publica facuta joi, presedintele Traian Basescu s-a delimitat transant de esecurile actualului Guvern, punctind fiecare domeniu sensibil: sanatatea, privatizarea pietei energetice, actiunile Petrom, coruptia din vami si traficul de interese.

Dincolo de aceste reprosuri punctuale, discursul lui Basescu a adus prima delimitare publica de Coalitia aflata la guvernare. Dupa ce presedintele se delimitase initial de PUR, privit ca o "solutie imorala", apoi de PNL, prin atacurile la adresa premierului, de data aceasta Basescu a atacat intreaga Coalitie.

Basescu a reamintit ca Alianta a cistigat alegerile cu un program clar de guvernare, a carui portavoce a fost chiar el, si a anuntat ca nu va tolera abaterile de la acest program.

A fost pentru prima oara cind Basescu a atacat Coalitia in intregul sau, delimitindu-se de toate derapajele actualului Guvern. Acesta este un semnal al desprinderii presedintelui de imaginea intregii Aliante. Presedintele a punctat clar acest aspect, spunind apasat ca "Guvernul are toata sustinerea mea, cu conditia sa respecte programul de Aliantei".

Un alt semnal clar al despartirii presedintelui de Coalitie este conditia pusa pentru intilnirea solicitata de Coalitie. Basescu a spus ca "a luat nota" de aceasta solicitare, dar ca nu vrea ca intilnirea sa fie doar una de rezolvare a unor probleme de imagine.

Extrem de transant, Basescu a declarat ca "aceasta intalnire trebuie pregatita, pentru ca nu sunt de acord sa avem o intalnire care sa rezolve probleme de imagine. Si, pentru ca, in acceptiunea mea, intalnirea sa fie pregatita, va trebui ca cele patru partide sa raspunda unor restante, in raport cu angajamentele Aliantei, de aceasta data, din campania electorala".

Presedintele a atacat punctual citeva erori ale Guvernului Tariceanu, evitind insa sa mai pronunte numele premierului in legatura cu vreuna dintre aceste probleme.

Presedintele s-a adresat, in discursul sau, tuturor categoriilor de public: oamenilor simpli (vorbind despre medicamente si factura la energie), oamenilor de afaceri (vorbind despre grupuri de lobby, scaderea impozitelor si CAS-ului) si politicienilor (cind a aratat cu degetul spre devierile de la programul Aliantei si a atacat sistemul politic mostenit de la PSD).

1. Legea Spitalelor - schimbata de urgenta

Primul punct slab atacat de presedinte a fost starea spitalelor. Incepind cu un atac la reprezentantii Aliantei, care in campania electorala au promis schimbarea sistemului, pentru ca acum sa-l perpetueze, Basescu a cerut rezolvarea urgenta a crizei spitalelor.

Basescu a cerut schimbarea legii spitalelor, care ii face pe directorii intangibili. "Chiar daca ei fac datorii imense, nu pot fi schimbati din functie pe motiv de prost management", a acuzat Basescu.

  • Basescu, despre directorii de spitale

    2. Conflict de interese in sistemul sanitar
    Basescu a atacat dur si prevederile legale care permit existenta conflictului de interese. Presedintele a dat ca exemplu medici care sint, concomitent, director de spital, parlamentar, sef de sectie la alt spital sau director la Casa de Asigurari.
    Presedintele a spus ca noua lege trebuie sa interzica clar si explicit conflictul de interese, care, in opinia sa, impiedica functionarea sistemului.

    3. Licitatii pentru medicamente
    Basescu a mai atacat si lipsa de reactie a Guvernului in fata coruptiei din sectorul furnizarii de medicamente. Presedintele a dezvaluit faptul ca, pe o multime de programe guvernamentale (anti-SIDA, anti-diabet), actualul guvern a perpetuat contractele atribuite unor furnizori de fostul guvern PSD.
    Presedintele a spus ca nu e corect ca Guvernul sa se complaca in aceasta situatie, pe care a blamat-o in campania electorala, si a cerut renegocirea acestor contracte oneroase.

    4. Atac la Seres
    Alta tinta a presedintelui a fost privatizarea sistemului energetic. Basescu a declarat ca Guvernul trebuie sa renegocieze contractele care au dus la situatii de monopol sau cvasi-monopol pe piata energetica.

    El a mai spus ca, in conditiile in care ministrului Seres i s-a parut ca aceste contracte sint "beton", deci greu de renegociat, ar trebui modificata legea, astfel incit sa se permita o competitie reala pe piata energetica.

    Presedintele a mai dezvaluit faptul ca, initial, Hotarirea de Guvern care reglementa privatizarea completa a sistemului energetic trebuia semnata de ministrul Economiei, Codrut Seres, si de vicepremierul Gheorghe Seculici.

    "S-a cerut o analiza de catre viceprim-ministru, iar acest lucru se pare ca a starnit o oarecare nervozitate, drept pentru care a fost inlocuit la semnatura viceprim-ministrul cu dl Francu. Nu stiu inca sa fie membru al guvernului. Functia pe care o are nu cred ca justifica semnarea hotararii de guvern de liberalizare", a acuzat Basescu.
  • Suspiciunile lui Basescu privind liberalizarea vanzarii energiei electrice

    5. Actiunile la Petrom, pentru toti salariatii
    Pachetul de 8% din actiunile Petrom a reprezentat o alta problema atacata de presedinte.

    Basescu a spus ca trebuie gasita o solutie pentru ca aceste actiuni sa nu ajunga in miinile unei singure persoane.
    Una dintre solutiile avansate a fost includerea in proces si a fostilor angajati ai Petrom, care sa aiba dreptul de a cumpara si ei actiuni, in functie de vechimea in companie.

    Presedintele a mai spus ca pretul de vinzare al unei actiuni Petrom este de circa 30-35% din pretul de pe Bursa.
  • Presedintele Basescu, despre vanzarea actiunilor Petrom
    6. Legea pentru lobby nu e prioritara
    Presedintele a reluat tema grupurilor de influenta, lansata acum o saptamina. Basescu a spus ca, el insusi fiind un mic om de afaceri, nu are nimic impotriva grupurilor de lobby, ci impotriva traficului de interese.

    Basescu a mai spus ca a primit solicitarea privind legea lobby-ului, dar aceasta nu a fost si nu este o prioritate a Aliantei, nefacind parte din programul sau de guvernare.

    7. Toate posturile de sefi de vami - scoase la concurs
    Basescu a mai punctat si problema coruptiei din vami. El a cerut imperativ Guvernului scoaterea la concurs a tuturor posturilor de sefi la vami.

    "S-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala", a spus Basescu, atacind dur politica Guvernului in acest domeniu.
  • Basescu, despre sefii de vami
    8. Concursuri pentru adjunctii si sefii de sectii de la PNA
    Presedintele a anuntat ca a semnat decretul prin care procurorul Daniel Morar a fost numit in functia de sef al PNA.

    Basescu a declarat ca Morar e cea mai buna alegere, si ca sustine ideea ministrului Monica Macovei de organizare de concursuri pentru adjunctii si sefii de sectii de la PNA, desi legea ar fi permis ca ministrul sa faca nominalizari pentru aceste functii.

    Ziaristul care m-a amenintat sa se demaste
    Intebat despre ziarsitul care l-ar fi amenintat la telefon, presedintele a spus ca nu a fost o amenintare reala la adresa sigurantei nationale, si il roaga pe acesta sa marturiseasca public.
  • Basescu, despre ziaristul care l-a amenintat

    Atac voalat la Guvern
    Basescu a incheiat discursul cu un nou atac voalat la adresa Guvernului: "Va asigur ca guvernul are toata sustinerea mea, cu conditia sa respecte angajamentele pe care le-am avut in campanie pentru ca una din grijile pe care le-am avut legate de programul electoral a fost sa facem propuneri, angajamente realiste".

    Basescu a incheiat cu tema "grupurilor de inetrese ilegale", spunind ca "acest guvern va avea toata sustinerea mea atata timp cat nu face legi pentru clienti politici".