"Ieri ne-am trezit cu executorul judecatoresc pe cap. Au venit si vreo 50 de politisti si jandarmi. Executorul nu s-a legitimat, a inceput sa scrie procesul-verbal, a vazut casa si a plecat. Nu ne-a raspuns la nici o intrebare.

Noi ce ne facem? Ramanem pe drumuri cu un copil de cinci ani?", se intreba, ieri, Ioana Vescan, sotia unuia dintre cei opt romani din Hadareni asupra carora s-a pus sechestru pe case si bunuri.

Copila ei "a visat azi-noapte ca ne da afara din casa. S-a trezit din somn si ne-a intrebat: "Mami, pe noi chiar ne scot din casa? Ce ne facem, mami? Unde o sa stam?".

La fel de nedumerit in privinta actiunii executorului judecatoresc era si Pavel Bucur, unul dintre cei cinci condamnati in 1997 pentru omor deosebit de grav.

Omul traieste singur in casa bunicii sale, intr-o maghernita care nu valoreaza, cu tot cu bunuri si acareturi, mai mult de 20 de milioane de lei. De asemenea, are o pensie de boala de 1,7 milioane de lei. Ieri, la Hadareni, tensiunea mocnea.

Oamenii au aflat ca, peste doua saptamani, va incepe licitatia bunurilor, de la stiri si nu de la executor. Acesta nici nu s-a obosit sa faca vreo evaluare punctuala a obiectelor de inventar din casele oamenilor.

Tiganii petrec prin carciumi fiindca mai au de primit despagubiri din partea statului roman si deja au nominalizat cateva case din sat, spunand: "Asta o sa fie a mea, ailalta a lui varu-meu!"

Unul dintre rromi zicea ca romanii deja se inteleg intre ei din mai multe sate din jurul Hadareniului sa vina iarasi sa le arda casele. Pe de alta parte, romanii cu casele sub sechestru isi acuza consatenii ca nu au fost, nici cu 12 ani in urma, alaturi de ei si nici acum nu se solidarizeaza.

"Noi am fost tapi ispasitori pentru faptele unui sat intreg. Nu mai stim cui sa ne adresam si ce sa facem. Au si ei drepturi, e normal. Dar noi, ca romani, ce drepturi avem in propria noastra tara?".

Romanii se plang ca dupa ce Politia si Jandarmeria pleaca din sat, tiganii stau pe la colturi de strada si rad de ei. Dupa cele traite, oamenii nu mai cred nici in Justitie, ramanand, din pacate, doar cu o tensiune continua, cu frica si cu un strop de speranta in suflet.

Ei se plang de prestatia lamentabila a executorului judecatoresc Eugen Huruba, din Ludus. Acesta este acuzat, printre altele, ca a trimis, in mai multe randuri, somatii pe sume diferite de bani.

De pilda, familia Vescan a primit o somatie de 64 milioane de lei, alta de 244 de milioane si alta pe 371 milioane de lei. Impotriva acestor somatii pe care le-au primit fiecare din cei in cauza, oamenii au facut recurs la Judecatoria Ludus, acesta urmand sa fie solutionat pe 6 septembrie 2005, dupa incheierea vacantei judecatoresti.

Insa Eugen Huruba nu a tinut cont nici de acest aspect. Celor opt cetateni din Hadareni (trei dintre ei avand domiciliul, la ora actuala, in alte localitati), li se solicita, in solidar, suma de 2,2 miliarde lei pentru evenimentele de acum 12 ani. Un caz special il constituie familia Bucur Maria, care deja a platit 210 milioane de lei si, cu toate acestea, i s-a pus sechestru.