Reducerea, in medie cu 1-2 ore pe saptamana a numarului minim de ore de studiu in clasa (cu exceptia specializarii "invatatori-educatoare", pentru care, incepand cu anul scolar 2006-2007, nu se mai aloca cifra de scolarizare la clasa a IX-a), introducerea studiului celei de-a doua limbi moderne in trunchiul comun al tuturor filierelor, profilurilor si specializarilor, largirea ariei de optiuni

la dispozitia elevilor prin cresterea, comparativ cu clasele anterioare, a numarului de ore alocate curriculum-ului la decizia scolii (CDS), acestea sunt doar cateva dintre prevederile noului plan de invatamant pentru clasele a XI-a si a XII-a.

Noul plan-cadru aprobat in urma consultarii publice va fi aplicat incepand cu anul scolar 2006-2007, pentru primul an de studiu din ciclul superior al liceului: clasa a XI-a - filierele teoretica, vocationala si tehnologica si clasa a XII-a -filiera tehnologica, ruta de pregatire prin scoala de arte si meserii. "Am optat pentru un numar variabil de ore, un timp scolar minim si unul maxim.

La filiera teoretica, cu exceptia specializarii matematica-informatica, unde sunt 30-32 de ore, pe saptamana, sunt 28-30 de ore pe saptamana la clasa a XII-a si 29-31 la specializarea Stiintele naturii, ceea ce inseamna mai putine ore decat prevede planul actual.

O ora, doua, cu atat a scazut numarul de ore, ceea ce este in concordanta cu posibilitatile elevilor", spune Cornelia Dumitriu, cercetator la Institutul de Stiinte ale Educatiei. Noul plan prevede ca la clasa a XI-a, la educatie fizica sa existe o singura ora pe saptamana, fata de doua ore prevazute de cel in vigoare.

"In planul de invatamant aflat in vigoare, orele alocate in scopul dezvoltarii unor oferte curriculare proprii fiecarei unitati de invatamant (CDS) erau directionate pe arii curriculare de specialitate, in dauna optiunilor elevilor.

La filologie, spre exemplu, am avut semnale primite din toata tara ca cele 10 ore erau alocate limbilor moderne, literaturii universale sau chiar fizicii, chimiei, biologiei. Noi vrem sa ne asiguram ca lucrurile nu vor mai sta asa. Acum avem minim 4 ore alocate curriculum-ului la decizia scolii", spune Cornelia Dumitriu.

Filiera tehnologica va avea un numar mai mare de ore pe saptamana fata de filiera teoretica. Totodata, orele de limba latina au scazut comparativ cu planul de invatamant aflat in vigoare, de la doua ore la filologie s-a ajuns la o singura ora. In schimb, au crescut orele pentru disciplina Literatura universala.

Noul plan de invatamant mai urmareste construirea de scheme orare proprii si flexibile in licee, care sa permita elevilor migrarea in orele de CDS si catre alte scoli si prevederea dirigentiei cu programa curriculara.

De asemenea, va creste ponderea disciplinelor prin care se asigura specializarea, comparativ cu cea a disciplinelor prin care se asigura aprofundarea competentelor-cheie dobandite in invatamantul obligatoriu.