Peste 20 de functii de conducere din cadrul Inspectoratului General al Politiei vor fi desfiintate de la jumatatea acestei luni. Printre ofiterii pusi pe liber se numara si adjunctii Directiilor de Investigatii Criminale, Investigare a Fraudelor si Supravegheri Operative si Flagrant, supranumita, pe scurt, „Filaj“.

In plus, sase sefi de Servicii si zece sefi de Birouri vor fi trimisi la munca de strada dupa ce functiile pe care le ocupau au fost sterse de pe statele de plata.

Aceste restructurari fac parte din programul de descentralizare al Politiei Romane, impus de Uniunea Europeana.

Anuntate inca de la investirea chestorului Dan Valentin Fatuloiu in functia de sef al Politiei Romane, restructurarile la nivelul IGPR vor intra in vigoare incepand de luni.

Aparatul central al IGPR va avea o noua structura, impartita pe trei paliere principale, respectiv Siguranta Publica, Investigarea Criminalitatii si Directia Generala de Combatere a Crimimei Organizate si Antidrog.

Sefii celor trei Directii vor putea lua decizii de capul lor, in mod independent, fara aprobarea chestorului Fatuloiu, ceea ce va conduce la descentralizarea sistemului si, drept urmare, la o circulatie mult mai rapida a dosarelor aflate in lucru.

In urma acestei restructurari au fost elimnate o functie de adjunct al directorului general, patru functii de director adjunct, sase functii de sef de Serviciu iar 16 Servicii si Birouri au fost desfiintate cu totul, lucratorii fiind redistribuiti catre alte structuri, in functie de pregatirea profesionala.

„Cine nu si-a putut depune dosarul de pensionare, a primit un post operativ in alta parte“, spun politistii.

O data cu asa-numita „responsabilizare a nivelelor inferioare“, Fatuloiu se va limita sa intermedieze comunicarea IGPR-ului cu aparatul central al Ministerului Administratiei si Internelor, cu SRI si cu SIE.

Dintre VIP-urile Politiei, au ramas fara posturi chestorul principal Marian Tutilescu, actualul sef al Politiei Capitalei, care ocupa inutil si o functie de director general adjunct la IGP, comisarul sef Vasile Utica, director adjunct al Directiei de Investigatii Criminale, comisarul-sef Marcel Isac, fost adjunct al Directiei de Investigare a Fraudelor si comisarul sef Virgil Zodie, fostul sef

al Filajului.

Comisarul-sef Utica s-a invartit cel mai bine, acesta ocupand deja scaunul de sef al Inspectoratului Judetean de Politie Calarasi. La randul sau, comisarul-sef Isac a iesit la pensie, iar Zodie a fost trecut in operativ si trimis sa fotografieze din boscheti persoanele supravegheate de politie.

Acesta din urma a fost executat fara drept de apel dupa ce Fatuloiu a decis sa uneasca serviciile de filaj alte IGP cu cele ale Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA), motivand ca „paralelismele din sistem trebuie desfiintate“.

Cum directorul geneneral al IGP provine din structura DGCCOA, Zodie nu a avut nici o sansa atunci cand s-a hotarat cine ramane si cine pleaca.

In ce priveste simplii functionari, seful Politiei a pustiit birourile Resurse Umane, Contabilitate, Logistica si ograzile Gospodariilor Agro-Zootehnice, urmand ca o mare parte din acesti oameni sa fie scosi in strada si pusi sa alerge dupa hoti.