Soarta combinatului Azomures, liderul pietei romanesti a ingrasamitelor chimice, pare sa depinda de favorurile statului. Chiar daca ar disparea presiunea salariatilor care cerut marirea salariilor, actionarii majoritari nu pot digera costurile de operare.

Desi au anuntat ca vor sa inchida combinatul, turcii de la Transworld Fertilizers Holding Luxemburg sunt dispusi sa renegocieze chestiunea cu autoritatile romane, daca ar primi ajutor din partea statului pentru reducerea facturii de gaze, sustine deputatul Adrian Moisoiu, care are un pachet nesemnificativ de actiuni si a participat la sedinta actionarilor.

Cel putin asa rezulta indirect dintr-o declaratie a deputatului de Mures, Adrian Moisoiu. Acesta a declarat ca managementul combinatului ar putea reexamina in luna septembrie, in Consiliul de Administratie al Azomures, decizia de inchidere a combinatului.

Aceasta in conditiile in care autoritatile romane le vor accepta doua cereri: un pret mai redus la gaz metan si subventii pentru ingrasaminte chimice.

Daca nu se va intampla asa combinatul se va inchide in jur de 1 decembrie. In esenta, dependenta de ajutorul statului demonstreaza, din pacate, ca activitatea combinatului nu mai este profitabila.

Potrivit deputatului Adrian Moisoiu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Azomures peste 20 % din populatia Targu Muresului va fi afectata de inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice din acest oras.

„Peste 15.000 de oameni vor avea de suferit, iar, pe langa acestia, agentii economici din zona si bugetul local. Va fi un dezastru“, a precizat Moisoiu.

„La Targu-Mures, va fi o bomba sociala, iar autoritatile trebuie sa intervina, sa acorde subventii. Daca Azomures ar putea sa primeasca o subventie pentru un pret rezonabil, situatia s-ar rezolva“, a mai spus Adrian Moisoiu.

Deputatul muresean crede ca, asa cum autoritatile statului au gasit solutii in cazul Uzinei Tractorul Brasov, vor trebui sa gaseasca si pentru Azomures, care este sufocat, in opinia sa, de tarifele mari practicate la gaz metan.

„Pretul de cost al gazului metan are o pondere de cel putin 50 la suta in produsul finit. In cazul ureei, pretul este influentat in proportie de 70 la suta de gazul metan, in timp ce in cazul amoniacului, cu peste 90 la suta“, a mai afirmat Adrian Moisoiu.

Problema incetarii activitatii companiei s-a pus inca de la mijlocul lunii martie, cand actionarii Azomures Tg. Mures au hotarat ca societatea sa-si inceteze activitatea de productie daca, urmare a majorarii pretului gazului metan, costurile de productie vor deveni mai mari decat pretul ingrasamintelor chimice pe piata externa.

Azomures este din 2001 un consumator eligibil, in sensul ca poate negocia cu furnizorii de gaz metan un pret special.

„Am fi dispusi sa negociem pretul de livrare a gazului metan, dar nu stiu cat de preferential ar fi pretul dorit de dansii (Azomures - n.r.)“, a spus, ieri, directorul general al Distrigaz Nord, Virgil Metea.

Achim Saul, directorul general adjunct al „Distrigaz Nord“, a spus, ca se poate negocia cu „Azomures“, dar „nu vom putea vinde gazul la un pret sub costurile de achizitie, pentru ca asa am prelua noi pierderile societatii“.

Oficialii Ministerului Agriculturii sustin ca statul acorda cupoane in valoare de 175 lei noi, pentru taranii care au in proprietate mai putin de 5 hectare pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

Dar Ministerul Agriculturii nu poate obliga sa cumpere ingrasaminte de la un anumit producator, ne-a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al ministerului. Cel putin in viitorul apropiat, ministerul nu intentioneaza sa acorde alte facilitati pentru producatorii de ingrasaminte chimice.

Un alt factor reclamat de turci si care le-ar afecta profitul este cererea sindicatelor de cresteri salariale. Liderul sindical din Azomures, Maria Dandarau, ne spune ca afirmatia turcilor conform carora cheltuielile salariale au un efect negativ asupra profitului intreprinderii sunt false.

„O crestere salariala de 9,5% ar reprezenta pentru Transworld Fertilizers un efort financiar de aproape doua milioane de euro pe an, mai putin de 1% din totalul cheltuielilor pe care le are societatea“, ne spune liderul sindical.

De altfel, de anul trecut pana in prezent cheltuielile salariale ale Azomures au scazut de la putin peste 10% la circa 9,3%. Totusi sindicalistii de la Azomures sunt dispusi sa renunte la majorarile salariale daca li se garanteaza ferm ca timp de un an de zile combinatul nu se inchide.

O privatizare cu hopuri

Pe 24 decembrie 1997 se semna contractul de privatizare a Azomures, intre turcii de la Transworld Fertilizers Holding Luxemburg si FPS.

Turcii nu si-au respectat clauzele contractuale, astfel ca intre ei si APAPS (succesoarea FPS) la un proces international.

Litigiu stins printr-o conventie incheiata in 23 aprilie 2003 prin care firma straina se angaja ca pana in 2009 sa plateasca penalitatile aferente in totalitate a volumului investitional asumat in perioada 1998-2001, a nelivrarii capitalului circulant si sa faca toate investitiile asumate pentru intervalul mentionat.

Conform unei adrese a AVAS, din luna martie a acestui an, la o interpelare parlamentara, societatea cu sediul in Luxemburg si-a achitat toate aceste obligatii in avans.