La 5 mai 2005 s-au implinit 50 de ani de la trecerea in nefiinta, la Paris, a lui George Enescu (1881-1955). Anul comemorativ 2005 a fost declarat "Anul International George Enescu".

Festivalul si Concursul International "George Enescu", editia a XVII-a, va avea loc la Bucuresti, in perioada 4-20 septembrie 2005, sub patronajul presedintelui Traian Basescu si sub presedintia de onoare a lui Ioan Holender, directorul general al Operei din Viena.

Orchestre si ansambluri internationale de prim rang (precum Orchestra Filarmonica din Israel, London Philarmonic Orchestra sau Orchestra Nationala a Frantei), plus dirijori (Zubin Mehta sau Vladimir Jurowski) si solisti de prima marime (Nigel Kennedy) se afla pe afisul actualei editii al carui buget se ridica la cifra impresionanta de 192 miliarde de lei.

Concertul de deschidere a festivalului va fi sustinut de Filarmonica "George Enescu", dirijata de Horia Andreescu, in repertoriu regasindu-se doua lucrari de George Enescu: Rapsodia Romana nr. 1 si Simfonia nr. 1.

Din programul festivalului care tocmai a fost definitivat mai fac parte doua concerte ale Orchestrei Filarmonice din Israel, dirijata de Zubin Mehta, Orchestra de Stat din Dresda, dirijata de Myung Whun Chung, London Philharmonic Orchestra, dirijata de Vladimir Jurowski si Cristian Mandeal, Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, Orchestra Nationala a Frantei sub bagheta lui Kurt Masur, ca si

Filarmonica din Bucuresti, sub conducerea lui Sir Neville Marriner, Kirov Symphony Orchestra dirijata de Valery Gergiev, Filarmonica "Transilvania" din Cluj si Orchestra Nationala Radio.

Vor fi solisti ai concertelor simfonice Helene Grimand, Nigel Kennedy, Benedetto Lupo, Elisabetha Leonskaya, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore si altii.

La recitalurile de la Ateneul Roman se vor produce pianistul Murray Perahia, Wiener Philarmoniker Quartet, Cvartetul Voces, impreuna cu clarinetistul Aurelian-Octav Popa si violoncelistul Marin Cazacu, Cvartetul "Enescu" din Paris, Orchestra de Camera Radio si Barbara Hendricks intr-un concert de jazz american.

Opera Nationala din Bucuresti va prezenta doua spectacole cu "Oedipe" in versiunea controversata din 2003, regia si decorurile lui Petrika Ionescu, iar la Teatrul National "I.L. Caragiale" vor putea fi vizionate doua productii de balet prezentate de Teatrul de Balet Eifman din Sankt Petersburg.

Tot aici este programat un concert de jazz - Nigel Kennedy Jazz Project si spectacolul "La Argentina - Tango" sustinut de Julia Migenes.

Concertele de la miezul noptii vor fi prezentate la sfarsitul saptamanii de "King´s consort", cu program Bach, iar in a doua saptamana, de Lausanne Chamber-Orchestra cu program Beethoven.

Concursul International "George Enescu" se va desfasura intre 4 si 10 septembrie 2005, cand se vor tine probele pe etape si finala la sectiunile pian, vioara si muzica de camera.

In dupa-amiaza de duminica, 11 septembrie, va avea loc gala finala a laureatilor concursului la Ateneul Roman. Va acompania Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iasi.

Referitor la prezenta lui George Enescu in festival la actuala editie, Mihai Costantinescu a declarat: "Festivalul se deschide cu doua lucrari de George Enescu, anul acesta: Rapsodia Romana nr. 1 si Simfonia nr. 1. Mai mult, fiecare orchestra prezenta in festival canta Enescu.

Este adevarat ca la actuala editie sunt mai putine orchestre, dar asta nu inseamna ca prezenta lui Enescu in festival nu e reprezentativa. Fiecare orchestra are obligatoriu in program doua lucrari de Enescu".

Pretul biletelor de la actuala editie este intre 200.000 si un milion de lei, iar al abonamentelor, intre un milion si 10 milioane de lei.

Vacute licitate

Dupa concertul Nigel Kennedy Jazz Project din 12 septembrie de la Teatrul National, Cow Parade Bucharest 2005 va organiza in cadrul festivalului licitatia oficiala cu scop caritabil in sprijinul organizatiei Special Olympics Romania.

Publicul este invitat sa liciteze vacuta favorita pictata si decorata de Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Alexandru Ghildus etc.