Anuntarea nominalizarilor pentru Premiul Booker din acest an i-a permis scriitorului britanic de origine indiana Salman Rushdie sa ceara o "reforma musulmana", pentru a permite islamului sa intre in modernitate.

Potrivit scriitorului, o interpretare deschisa a religiei ar imbunatati relatiile cu Occidentul si ar diminua alienarea care a condus tinerii britanici musulmani sa devina sinucigasi in timpul atentatelor de luna trecuta de la Londra, in urma carora au murit 52 de persoane.

Ideile sale revolutionare l-au trimis in exil, dupa ce ayatollahul Khomeyni - fondatorul Republicii Islamice Iraniene - a lansat o fatwa care indemna la executarea lui Rushdie, considerat la acea vreme (1989) vinovat de blasfemie si apostazie pentru romanul "Versetele Satanice".

Chiar si acum, dupa mai bine de 15 ani, pe capul sau exista o recompensa de 2,8 milioane de dolari.

In articolul publicat ieri intr-un ziar britanic, Rushdie crede ca "este nevoie de depasirea traditiei, de o miscare de reforma pentru a adapta conceptele fundamentale ale Islamului la epoca moderna".

Astfel s-ar combate "nu doar ideologiile Jihadului, dar si scolile religioase prafuite si sufocante ale traditionalistilor, deschizand larg ferestrele comunitatilor, acum inchise, pentru a intra aerul proaspat de care acestea au mare nevoie".

Scriitorul considera ca unul dintre motivele care duc la aceste acte teroriste este generat de faptul ca multi dintre musulmanii din Marea Britanie traiesc la granitele comunitatii, in medii izolate, alienarea lor putandu-se produce foarte usor.

Mai mult, el spune ca foarte putini musulmani au studiat Coranul ca pe un document istoric si ca este timpul ca un numar mai mare de credinciosi sa o faca.

Pentru editia din acest an a Premiului Booker, Salman Rushdie este nominalizat cu "Shalimar the Clown", ce urmareste povestea unui tanar musulman din Kasmir care devine terorist, sub influenta unui imam extremist...