Presedintele SUA George W. Bush a semnat luni o lege privitoare la energie, la care se lucreaza de patru ani. Obiectivul legii este reducerea importurilor de petrol. Analistii occidentali cred ca, in orice caz, importurile americane vor creste. Dar Rusia tot nu va putea sa foloseasca situatia in favoarea sa, considera ziarul rus Kommersant.

Subventii pentru industrie

Peste jumatate din petrolul folosit in Statele Unite este, in prezent, importat, iar 70 de procente vor veni din strainatate pana in 2025, daca tendintele actuale vor continua. Un sfert din importuri vine din tarile OPEC.

Bill Frist, liderul majoritatii senatoriale, a declarat ca "atat timp cat peste jumatate din petrolul nostru vine din alte tari, este amenintata securitatea nationala".

A fost semnata o noua lege pentru cheltuirea unei sume cuprinse intre 12 si 66 de miliarde de dolari, in functie de modul in care decurg lucrurile, pentru securitatea energetica a SUA in urmatorii zece ani. Producerea gazului natural si a petrolului va fi subventionata.

Industria americana a petrolului va primi 3,6 miliarde de dolari de la bugetul federal, pentru a le utiliza in explorarea geologica, plus 2,8 miliarde de dolari in subventii la taxe.

Consumatorul american ar putea primi o scutire de impozit de 3.000 de dolari pentru achizitionarea unei masini hibrid (cu un motor care functioneaza atat cu hidrocarburi, cat si cu electricitate). Producatorul japonez de masini Toyota controleaza 64 de procente din piata americana a acestor masini.

Si consumatorul care instaleaza in casa sa un incalzitor de apa solar (cu exceptia sistemelor de incalzire a piscinei) va primi un credit de 2000 de dolari.

Protectia securitatii energetice

Potrivit noii legi, rafinariile americane de petrol trebuie sa utilizeze mai mult etanol (alcool etilic), sa sporeasca productia de benzina la 8 miliarde de galoane pe an, pana in 2012, sa reduca importurile de petrol, ceea ce va stimula productia americana de cereale si de cartofi si pe ADM Co., cel mai mare producator de etanol din SUA.

In numele securitatii nationale in domeniul petrolului, legea lui Bush prevede numeroase masuri pentru interventia statului in economie. Aceste masuri nu sunt, desigur, in ton cu idealurile unei piete libere.

Ed Markey, membru al Congresului (din partea democratilor din Massachusetts), a spus ca "Adam Smith se rasuceste in mormantul sau atat de repede, incat ar putea fi considerat el insusi drept o sursa de energie si ar putea sa i se ofere o subventie potrivit noii legi".

Din pacate, cetatenii rusi nu vor primi beneficii impozitare de la guvernul american daca isi vor cumpara incalzitoare solare, iar industria automobilistica rusa nu produce masini hibrid.

Dar ideea principala a legii lui Bush - reducerea importurilor de petrol - prezinta un mare interes pentru Rusia. Volumul potential al exporturilor de petrol catre piata americana reprezinta pentru rusi o sursa de ingrijorare, la fel ca si preturile mondiale la petrol, asupra carora aceasta lege ar putea exercita o oarecare influenta.

Daca Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol al lumii, isi restrange cu adevarat din consum, preturile mondiale la petrol vor scadea intr-o masura considerabila.

Rusia ar putea fi interesata, de asemenea, de clauza privind finantarea de catre stat pentru explorare geologica. Acum se desfasoara negocieri privind implicarea companiilor americane in exploatarea partii rusesti a zonei arctice. Este posibil ca o anumita parte a finantarii promise sa fie utilizata de catre companiile americane chiar aici.

Analize pesimiste

Analistii occidentali se indoiesc de faptul ca se va reduce consumul de petrol al Statelor Unite in urmatorii cativa ani intr-o asemenea masura incat acest lucru se va reflecta in preturile mondiale la petrol. Teoretic, ei admit ca, o data cu consumul, ar putea scadea si preturile.

Dar, in mod paradoxal, dependenta americana de petrolul strain va creste in acest caz, deoarece petrolul produs cu cele mai mari costuri va fi primul eliminat. Acel petrol este produs in America de Nord.

Cele mai promitatoare campuri petroliere din America de Nord se afla in statele Utah si Wyoming, in provincia canadiana Alberta si in Golful Mexic. In toate aceste zone, costul mediu de productie pe baril este de 15 dolari.

Costul de productie in Iran si Arabia Saudita este de 1,5 dolari, ceea ce reprezinta un contrast dramatic. Astfel, reducerea consumului va lovi in petrolul american si va conduce la cresterea importurilor.

Petrolul rusesc nu va ajunge pe piata americana

S-ar putea crede ca producatorii rusi de petrol ar putea beneficia de noua lege, dat fiind ca preturile de productie a petrolului (8-10 dolari pe baril), desi nu sunt chiar atat de mici ca cele iraniene, sunt totusi mai scazute decat preturile americane. Astfel incat petrolul rusesc are o sansa pe piata energetica americana, la fel ca si petrolul Orientului Apropiat.

Este, desigur, o problema de livrare. Petrolul Orientului Apropiat este livrat Statelor Unite in superpetroliere si este produs in apropierea porturilor. Livrarile din Rusia sunt posibile acum din Sahalin.

Proiectele Sahalin 1 si 2 au ajuns in sfarsit la proportii industriale. Gigantul american Exxon Mobil nu se afla acolo din intamplare. Porturile baltice ar putea fi si ele folosite pe viitor.

Desi conducta baltica a fost construita cu gandul la piata europeana, LUKOIL planuieste sa livreze anual Statelor Unite pana la 10 milioane de tone de produse petroliere, din portul deschis recent la Visotk. Livrarile catre SUA ar putea fi facute, de asemenea, prin porturile neinghetate de la Marea Barent.

La un moment dat, cateva mari companii petroliere rusesti, inclusiv IUKOS, au propus sa-si foloseasca propriii bani pentru a construi o noua conducta din Siberia de Est pana la Murmansk si sa construiasca aici un mare terminal petrolier.

Strategia rusa

In "Strategia Energiei din Rusia pana in 2020", aprobata de fostul premier Mihail Kasianov la 28 august 2003, se spune ca "intarirea pozitiei Rusiei pe piata internationala a gazului si a petrolului este de o importanta strategica, ea avand scopul de a realiza in mod maximal oportunitatile de export ale complexului intern de combustibil si energie si de a contribui la securitatea tarii,

ramanand in acelasi timp un partener de incredere si stabil pentru statele europene si comunitatea mondiala.

Participarea Rusiei, in calitate de mare furnizor de resurse energetice, la garantarea securitatii energetice internationale, va fi un nou factor in perioada pana in 2020".

Statele Unite sunt mentionate in strategie intr-un scurt paragraf in care este discutata necesitatea de a deschide un dialog energetic.

Autorii strategiei nu au considerat Statele Unite un mare cumparator de petrol rusesc, desi IUKOS considera la acea vreme piata americana de petrol ca fiind una atractiva. Dar planurile referitoare la noile porturi au fost zadarnicite. Statul a interzis construirea unor terminale private de petrol si astfel, Murmansk nu a "primit" un nou port petrolier.

Astfel, chiar daca legea americana conduce la o crestere a importurilor de petrol (la preturi mai scazute), Rusia nu va fi pregatita sa foloseasca situatia in avantajul ei, din motive tehnice si din cauza politicii.