Lumea intreaga in conditiile actuale este un pamant fertil promovarii mediocritatii. Incepand de la simplele reclame TV si continuand cu "liderii" care initiaza diverse curente de opinii, idolii populari care trag dupa ei mase intregi de tineri, toate nu fac altceva decat sa creeze o cultura de masa mediocra, o subcultura care se regaseste in mai toate tarile.

Acestei tendinte i se opune traditia fiecarei populatii, educatia, sa recunoastem fara prea mare succes insa ea exista.

In particular, Romania " gusta" cu nesat din nectarul ratacirilor de tot felul deoarece, zic eu, exista o disponibilitate culturala in primul rand care permite accesul la " mediocritate ", o disponibilitate mentala care nu este de azi de ieri ci a insotit poporul roman de-a lungul veacurilor.

Este usor sa fi mediocru, nu necesita efort, ratiunea nu e o conditie a mediocritatii si, nu in ultimul rand, mediocritate straluceste seducator.

A fost si va intotdeauna mediocritate. Cred, urmarind indeaproape viata de zi cu zi,problema devine serioasa atunci cand adevaratele valori umane sunt indepartate cu dispret de catre exponentii mediocritatii din viata publica.

Se poate discuta foarte mult despre mediocritate, este inutil, trebuie sa se faca ceva iar acel ceva este aproape imposibil in vremurile " de sminteala" pe care le traverseaza omenirea.

Un caz m-a marcat profund in urma cu ceva ani. Intamplator, am avut ocazia fericita de a cunoaste in Constanta un om cu totul si cu totul deosebit. Adrian Cruceanu, la aceea vreme student la Facultatea de Medicina, era de departe cel mai bun dintre cei buni, un student eminent, respectat si apreciat totodata pentru ardoarea cu care isi lua in serios rolul. Situatia lui materiala era...

ca sa folosesc un termen bland...rea,totusi, iarna fiind el continua sa mearga la cursuri in espadrile din acelea, stiti voi, din panza.Era un ger cumplit. Nu mai intru in amanunte pentru ca nu are rost.Ei, desi era cunoscut si se vedea de la o posta ca, indubitabil, va deveni un om valoros al tarii noastre, nimeni nu se inghesuia sa il ajute.

In momentul in care niste doctori italieni aflati la un schimb de experienta in Constanta l-au vazut l-au invitat imediat la ei oferindu-i si o bursa chiar. Cu greu , Adrian a facut rost de bani pentru a-si plati biletul de avion. Societate noastra, prin factorii ei de decizie, bineinteles ca nu are nevoie de oameni valorosi,la ce bun...chiar asa! Noroc ca au strainii nevoie de ei, altfel..

nu stiu..

ce sanse de afirmare si implinire ar avea acesti tineri..desi, in ultima instanta noi toti am beneficia de inteligenta si altruismul lor.E tragic. Iata mentalitatea, mediocritatea si ignoranta la ele acasa.