Cotidianul austriac "Die Presse" critica decizia premierului Calin Popescu Tariceanu, "a carui guvernare - potrivit publicatiei - era cat pe ce sa esueze", de a acorda subventii uzinei Tractorul din Brasov.

Prin alocarea unui ajutor de 2,8 milioane euro, in forma unei subventii de 45 la suta pentru pretul tractoarelor, premierul a decis sa salveze uzina pentru a atrage investitori straini in tara, comenteaza "Die Presse".

Declaratia lui Tariceanu, potrivit careia prin hotararea luata ar fi vrut doar sa ajute taranii, este contrata in articol de luarea de pozitie a ministrului Finantelor, Ionut Popescu.

"Die Presse" il citeaza pe Popescu: "Chiar daca este o subventionare indirecta, ea va afecta mediul de afaceri din zona". De fapt, banii alocati vor curge in bugetul uzinei Tractorul, apreciaza publicatia. "Prin actiunea Tractorul, premierul roman pune in joc plata subventiilor lucrative ale UE".

Se mai aminteste ca oficialii de la Bruxelles au afirmat recent ca Romania va primi de la UE, in primi trei ani de la aderare, 3,9 milioane de euro, subventii pentru agricultura - ceea ce reprezinta de cinci ori mai mult decat bugetul tarii pentru agricultura din acest an.

Totodata, este citat si comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, care a declarat cu doua luni in urma ca aderarea Romaniei ar putea fi amanata pentru 2008 tocmai din cauza lacunelor din legislatia antitrust. "Tariceanu are un gand ascuns", conchide "Die Presse".