Liderii botosaneni ai principalelor partide aflate la putere sunt cercetati penal de procurorii Parchetului Instantei Supreme, fiind suspectati de savarsirea unor infractiuni la Legea societatilor comerciale.

Dosarele, cel in care senatorul PNL Mihai Tabuleac este cercetat pentru obtinerea ilegala a unor credite pentru societatea unde era director general si cel al deputatului PD Radu Catalin Dragus referitor la privatizarea defectuoasa a societatii Condacia, au fost instrumentate initial de Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, fiind declinate spre solutionare, in luna martie a acestui an,

Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica.

Liderul democrat este cercetat in cazul privatizarii defectuoase a societatii Condacia, unde Radu Dragus era director general. Aceasta a avut loc in 1999, cand 88,79 la suta dintre actiuni au fost scoase la vanzare de FPS (Fondul Proprietatii de Stat).

La licitatia de atunci s-a prezentat un singur cumparator, PAS (Programul Actiunii Salariatilor) de la firma unde Radu Dragus era director general, iar comisia de licitatie l-a declarat castigator.

Conform unei expertize contabile, PAS ar fi fost infiintat inca din 1994, dar nu ar mai fi fost activ la data privatizarii pentru ca nu s-ar fi constituit cu persoanele care sa aiba calitatea ceruta de lege, nu ar mai fi avut numarul minim de membri prevazut de normele in vigoare si, in fond, nu ar mai fi existat.

Eforturile noastre de a vorbi cu deputatul Radu Dragus au esuat, avand in vedere ca "se afla in vacanta" (asa cum ne-a raspuns vocea blonda de la Grupul PD din camera Deputatilor).

Cu toate acestea, potrivit articolelor din presa locala, deputatul PD a afirmat ca s-ar fi efectuat o expertiza care ii dovedeste nevinovatia, insa, in ciuda acestui lucru, el nu a fost achitat. Mai mult, potrivit propriilor declaratii, deputatul n-a fost audiat niciodata si a aflat prin cai neoficiale de transferul dosarului la Bucuresti.

Senatorul Tabuleac nu stie despre cursul anchetei

Senatorul Tabuleac se pare ca este cercetat pentru folosirea nu tocmai corecta a unor credite ale societatii Vinalcool, unde este actionar principal.

Contactat telefonic, senatorul Tabuleac ne-a spus ca nu stie nimic despre vreo eventuala ancheta a procurorilor.

"Nu imi dau seama despre ce este vorba. N-am savarsit nici o greseala. Daca cineva a lansat o informatie care m-ar putea incrimina, atunci acela sa raspunda intrebarilor dumneavoastra. Daca am ajuns sa facem anchete asupra parlamentarilor, la acest mod, nu mai avem nici o sansa. Daca se face o cercetare in legatura cu o persoana, persoana trebuie intrebata.

E o escrocherie si imi pare rau ca institutiile statului sunt implicate in astfel de lucruri", a mai spus senatorul Tabuleac.

S-a declinat competenta

Cu toate acestea, potrivit unor surse din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ambele dosare, cel referitor la privatizarea societatii Condacia si cel al creditelor Vinalcool, sunt in lucru la procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Ministerului Public.

Cazurile au fost instrumentate initial de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, care si-a declinat competenta in favoarea celui General, fiind trimise acestuia in luna martie a acestui an.

Strategie

Conform propriei prezentari, societatea comerciala Vinalcool - Botosani SA deserveste constant piata de bauturi alcoolice din judetul Botosani, dar participa si la piata judetelor limitrofe. Este vorba de Iasi, Neamt si Suceava.

Desfacerea marfurilor se bazeaza pe politica pretului scazut si a calitatii superioare, urmarindu-se obtinerea de profit nu prin maximizarea pretului, ci a rulajului de marfa. Pentru alcool rafinat, relatiile comerciale s-au extins pe un segment de piata mai amplu, cu parteneri din Bacau, Arges, Constanta si Bucuresti.

Afaceri

Senatorul Mihai Tabuleac este presedinte al filialei PNL din Botosani, secretar in Comisia Economica a Senatului si membru al Grupului Parlamentar Dreptate si Adevar PNL-PD (D.A.). In trecut director general al societatii Vinalcool SA, in prezent este actionar majoritar, aflandu-se in posesia a 13.589 de actiuni ale societatii producatoare de bauturi alcoolice si spirtoase.

Deputatul Radu Catalin Dragus este membru PD si presedinte al filialei PD din Botosani. Secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Dragus este asociat, cu 33,33 la suta din actiuni, la societatea comerciala Daco SRL si, cu 50 la suta din actiuni, la SC Imobiliar Construct SRL.