Desi „Gabriel Resources“ nici macar nu a depus studiul de impact, pe baza caruia guvernul decide daca ii va da sau nu voie sa scoata aur de la Rosia Montana, compania le-a comunicat investitorilor ca va incepe exploatarea in 2008.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie controlata in proportie de 80% de catre Gabriel Resources, nu a depus inca cererea pentru avizul de mediu necesar inceperii exploatarii aurifere, desi, intr-un comunicat remis investitorilor, Gabriel Resources spune ca in 2006 va primi acest aviz.

„RMGC nici nu a depus inca studiul final de impact asupra mediului. Nu pot anticipa in momentul de fata daca vor primi acordul de mediu pentru ca nu am primit documentatia“, a declarat Vasile Todea, director la Agentia de Protectie a Mediului Alba.

Aurul, extras din 2008

Gabriel Resources, companie controlata de deja celebrul Frank Timis, spune ca va depune studiul de impact in acest an si ca, pe baza acestuia, guvernul va da avizul de mediu in 2006, urmind ca aurul sa fie extras incepind cu 2008.

In comunicatul remis investitorilor (de la care asteapta 30 de milioane de dolari canadieni pentru continuarea proiectului), Timis nu precizeaza nici faptul ca acesta intimpina o puternica opozitie politica.

Reteta Regal Petroleum

Vindutul blanii ursului din padure nu este insa strain de Frank Timis. O alta companie a acestuia, Regal Petroleum, anuntase ca a descoperit zacaminte bogate de titei si gaze in Grecia.

Investitorii au pompat masiv bani in actiuni Regal. Insa, dupa ce li s-au cheltuit 60 de milioane de dolari in Grecia, Regal a recunoscut ca a fost vorba de un esec.

Actiunile au scazut cu 60%, adica investitorii au aruncat banii pe fereastra. Si in Romania, Regal a concesionat un perimetru imens, in nordul Moldovei, anuntind, la fel, zacaminte importante.

Pina acum, nu a gasit nimic, si, potrivit oficialilor romani din domeniu, nici sanse mari nu prea are.