La propunerea comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, guvernul a decis suplimentarea bugetelor a 36 de judete ce au fost afectate de inundatii de la inceputul anului si pana in prezent.

Suma totala, care se adauga celor 2.550 miliarde de lei acordati initial, a fost stabilita in ultima sedinta de guvern si este de 100 milioane RON (1.000 miliarde lei vechi).

Potrivit noii hotarari, banii sunt alocati pentru finantarea lucrarilor de refacere a drumurilor judetene si comunale, strazilor, podurilor, retelelor de canalizare si colectare a apelor pluviale, alimentari cu apa si pentru lucrarile de aparare a digurilor si malurilor.

Actul normativ stabileste termene mai scurte pentru inceperea si executarea lucrarilor, cu conditia respectarii prevederilor legale privind achizitiile publice pentru situatii de forta majora.

In acest sens, pana la aprobarea documentatiilor tehnico-economice, potrivit legii, s-a aprobat deschiderea finantarii si inceperea executiei lucrarilor pe baza de liste de lucrari estimate cantitativ si valoric.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a tinut sa precizeze ca "Ministerul Administratiei si Internelor isi ia o masura de precautie ca banii vor fi folositi exact pentru lucrarile de reconstructie incepute dupa inundatii".

Astfel, consiliile judetene vor putea incheia contractele de achizitii publice numai dupa obtinerea avizului presedintelui Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Suma alocata celor 36 de judete se adauga suplimentarii cu 255 de milioane RON (2.550 miliarde lei vechi) decisa de guvern in urma cu trei saptamani.