Un incident aparent banal ameninta sa lanseze un nou razboi rece in Europa, intre Polonia si Rusia. Dupa ce, la 31 iulie, copiii unor diplomati rusi acreditati la Varsovia au fost jefuiti si batuti in plina strada, in ultimele zile, doi diplomati polonezi si un jurnalist au fost agresati la Moscova.

Violentele nu au ramas fara reactii diplomatice, Ministerul polonez de Externe transmitand note de protest la Moscova. Mai mult, presedintele Aleksandr Kwasniewski i-a cerut omologului sau rus, Vladimir Putin, sa accelereze ancheta in cazul polonezilor agresati.

Dupa incidentul din iulie, politia poloneza a retinut doi barbati banuiti ca ar fi avut legatura cu bataia aplicata celor doi copii de 13 si 16 ani, care erau insotiti de prietenul lor originar din Kazahstan. Varsovia a refuzat, atunci, sa-si ceara public scuze, oficialii polonezi afirmand ca a fost vorba de un "act deplorabil de huliganism, care nu are nici o conotatie politica".

Dar acum a venit randul polonezilor sa reclame "actiuni de intimidare cu substrat politic".

"Le Monde" il cita, ieri, pe Waldemar Dubianowski, seful de cabinet al presedintelui Kwasniewski, care a declarat ca "este evident ca se intampla ceva la nivel politic". El a cerut polonezilor sa-si "pastreze cumpatul".

De cealalta parte insa, adjunctul ministrului de externe din Rusia, Serghei Kislyak, s-a intalnit cu ambasadorul Poloniei, Stefan Meller, exprimandu-si regretul fata de incidente. Ultima victima a batausilor moscoviti este corespondentul unuia dintre cele mai importante ziare din Polonia.

Pavel Reszka a fost atacat, joi noapte, intr-un pasaj subteran, nu departe de casa, si, culmea ironiei, la putina vreme dupa ce declarase unui post rusesc de televiziune ca la Moscova se simte mai in siguranta decat in Varsovia.

Jurnalistul a fost al treilea polonez batut in Rusia in ultimele cinci zile. La inceputul saptamanii, doi diplomati de la Ambasada Poloniei au fost si ei agresati atat de rau incat a fost nevoie sa fie internati in spital.

Putini mai cred ca aceasta succesiune de evenimente este intamplatoare. In Rusia, oamenii sunt aproape convinsi ca cineva a pus la cale o razbunare de genul "ochi pentru ochi", principiu folosit de serviciile secrete in timpul razboiului rece. Nu e foarte clar cine este acest "cineva". Unii sunt convinsi ca atacurile au fost comandate "de sus".

Altii cred ca la mijloc sunt nationalistii rusi care ar fi luat legea in propriile maini.

Insa unii analisti rusi sustin ca violenta isi are originile in Polonia, in ceea ce ei descriu drept "o campanie a militantilor rusofobi". Presa moscovita a publicat articole cu titluri agresive, de genul "Razboi nedeclarat" sau "Vanatoare organizata impotriva polonezilor", si nu exista semne de aplanare a conflictului.

Tacerea lui Vladimir Putin nu ajuta, mai ales dupa ce omologul sau polonez si-a intrerupt vacanta pentru a cere explicatii Moscovei.

Dar acum, cand scorul agresiunilor s-a echilibrat - trei la trei - multi se asteapta ca atacurile sa inceteze. Raul a fost insa facut. Relatia dintre Rusia si Polonia, tensionata inca de la venirea la putere a lui Viktor Iuscenko in Ucraina, pare din ce in ce mai dificila. Un alt pericol vine si dinspre Belarus.

Parlamentarii polonezi, de toate orientarile politice, au acceptat, miercuri, invitatia premierului Marek Belka de a participa la o dezbatere care va avea loc saptamana viitoare, referitoare la politica Poloniei fata de Rusia si Belarus. Pentru ca nici relatiile Varsoviei cu Minsk-ul nu "stau pe roze".

Regimul autoritar al lui Aleksandr Lukasenko, un aliat al Moscovei, a luat masuri impotriva unei asociatii a minoritatii poloneze din Belarus, lucru care a provocat expulzarea reciproca de catre cele doua parti a unor diplomati. La 8 august, patru eurodeputati din Belarus au fost impiedicati sa intre in Polonia.

Doua zile mai tarziu, jurnalistii unui post de televiziune din Varsovia au ramas fara casetele video care prezentau reportaje cu minoritatea poloneza din aceasta tara. Alte incidente aparent banale, care ar putea avea urmari pe plan politic.