Banca Centrala s-a jucat, ieri, in piata valutara de o maniera imprevizibila si a reusit, cu aproximativ 300 milioane de euro, spun dealerii, sa ieftineasca leul cu 7 bani. Ieri, sedinta de schimburi a pietei valutare bancare s-a incheiat cu un curs de 3,5389 lei la un euro, in crestere cu 2,2% fata de cotatie de joi, cand un euro "cumpara" 3,4607 lei.

Dealerii spun ca Banca Centrala a fost prezenta in piata in ultimele trei zile si estimeaza ca a facut schimburi in valoare de peste 500 milioane euro. Banca centrala a lucrat de asa maniera incat luna aceasta, leul a castigat zece bani si a pierdut tot atat in fata euro de la inceputul acestei luni, a observat analistul Florian Libocor.

A fost o zi nebuna pentru dealeri, care au fost pur si simplu uluiti de miscarile bancii centrale. Ei spun ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit mai intai discret, prin ordine date altor banci, apoi direct, s-a retras si a cumparat iar bani prin intermediari. Cursul a fluctuat ametitor, a urcat la 3,55 lei/euro, a coborat la 3,5, pentru a salta rapid la 3,6.

"Banca Centrala a lucrat meserias", ne-a declarat un dealer care doreste sa-si pastreze anonimatul. "Banca Centrala a incercat sa stopeze aprecierea leului in fata euro. Probabil vrea sa dea pietei un semnal cum ca agreeaza un curs in jurul cotatiei de 3,5 lei/euro. Pentru Banca Centrala e floare la ureche sa miste piata.

Enigma e de ce a trebuit sa astepte pana la o cadere la 3,4022 lei/euro", spune analistul Florin Catu de la BAC Investment Bank. Nu trebuie insa sa credem ca leul se va deprecia brutal in fata monedei europene, sau sa visam la o revenire la nivelul de 3,9 lei/euro, cu care a debutat anul financiar.

Dealeri si analisti avertizeaza ca piata geme de valuta si in aceste conditii, leul isi va pastra tendinta de intarire.

Banca centrala, prin interventiile ei, nu face altceva decat sa tempereze ritmul aprecierii monedei nationale. "E si un semnal ca BNR a inteles ca nu poate stapani inflatia sub 8% si se concentreaza acum spre reducerea deficitului de cont curent", a adaugat Catu.

Faptul ca tendinta naturala a unei piete in care musteste valuta este de a se intari leul e demonstrata si de sumele pe care BNR le pune in joc. La mijlocul lunii februarie, BNR a reusit sa coboare leul cu aproape 2 lei, cheltuind sume evaluate la 700 milioane euro. In ultimile trei zile, a cheltuit 500 milioane euro si a miscat cotatia cu doar 1,3 lei.