Aproape jumatate din firmele care exista in Romania vor fi verificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru ca nu si-au depus declaratiile fiscale in acest an. De asemenea, este posibil ca aceste societati sa-si piarda dreptul de a eliberea facturi fiscale.

Cit de curind, ANAF va publica pe Internet numele tuturor firmelor-fantoma, urmind ca facturile si ordinele de plata emise de acestea sa nu mai poata fi deduse fiscal de catre partenerii de afaceri. Aceleasi probleme le vor avea si societatile care au cumparat facturi fiscale dupa 1 ianuarie 2005, dar nu functioneaza la sediul inregistrat pe factura.

O alta masura propusa de ANAF se refera la interzicerea posibilitatii ca societatile falimentare sa intre in reorganizare judiciara.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput verificarea a 210.000 de firme care nu au depus declaratii fiscale in acest an. Este vorba in fapt despre jumatate din numarul total de societati existente in Romania. Acestea sint pasibile de a aparea pe lista neagra a firmelor, care nu mai au voie sa elibereze facturi fiscale.

„Fantomele” apar pe Internet

Mai mult, cit de curind ANAF va publica pe Internet numele tuturor firmelor-fantoma, urmind ca facturile si ordinele de plata emise de acestea sa nu mai poata fi deduse fiscal de catre partenerii de afaceri.

Pe linga criteriul nedepunerii declaratiilor, o societate comerciala va fi considerata „firma-fantoma“ daca a cumparat facturi fiscale dupa 1 ianuarie 2005 si daca nu functioneaza la sediul inregistrat pe factura.

Faliment mai usor

Pentru ca statul sa-si recupereze mai repede banii de la societatile-problema, conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala are de gind sa elaboreze noi reglementari. Astfel, se are in vedere ca firmele falimentare sa nu mai poata intra in reorganizare judiciara pentru a evita falimentul.

In acest sens, trebuie spus ca reorganizarea judiciara va fi inlocuita cu concordatul, procedura in care Justitia nu va mai avea nici un cuvint de spus. Prin aplicarea concordatului, statul spera sa forteze intrarea in faliment a unor societati cu datorii mari la buget.