Pe tot teritoriul Israelului se introduce starea de urgenta incepand de maine. Cu trei zile inaintea retragerii din Gaza, de teama infiltrarilor militantilor anti-retragere, inspectorul general al politiei, Moshe Karadi, a dispus ridicarea nivelului de alerta instituit de acum in toata tara la declararea starii de urgenta.

Ea va fi mentinuta pana la finalizarea dezangajarii. Karadi a ordonat, de asemenea, desfasurarea unor forte pentru a crea o zona tampon in jurul fasiei Gaza si spre nord in Neghev si Berseva, pentru a-i impiedica pe cei ce vor sa se infiltreze sa ajunga la coloniile ce urmeaza sa fie evacuate.

Accesul in fasia Gaza a fost interzis chiar si rudelor de gradul intai ale locuitorilor coloniilor. Potrivit ultimelor estimari, aproximativ 2.700 de nerezidenti au reusit sa ajunga in zona cu intentia de a opune rezistenta.

In ceea ce priveste planul de evacuare, initial s-a prevazut sa se inceapa in cele patru colonii din Cisiordania, dar, in conditiile in care locuitorii lor au plecat, procesul se va concentra asupra celor din Gaza.

42.000 de militari si politisti vor fi desfasurati in zona, iar de duminica noaptea punctul de trecere de la Kissufim va fi inchis traficului civil. Pe 15 august, la un an si jumatate dupa ce premierul Sharon si-a anuntat proiectul, dezangajarea va incepe efectiv.

Fortele de securitate se asteapta la confruntari, tinand cont de ultimele dispozitii date de Consiliul asezarilor, organizatorul actiunilor de protest impotriva retragerii. Joi noaptea, la Tel Aviv, 150.000 de persoane, potrivit politiei, sau 250.000, potrivit organizatorilor, au participat la o demonstratie de protest.

Liderii Consiliului au prezentat participantilor planul “Zorii portocalii” (portocaliul este culoarea opozantilor retragerii), care prevede infiltrarea prin toate mijloacele in fasia Gaza si adoptarea unor forme de rezistenta nonviolenta – blocarea drumurilor, a punctelor de trecere, formarea de scuturi umane, folosind chiar si copii.

Demonstrantii vor incerca prin aceste mijloace sa opreasca intrarea fortelor insarcinate cu evacuarea colonistilor din Gaza. Mitingul de la Tel Aviv a fost precedat de un protest sub forma unei rugaciuni in masa, la Zidul Plangerii din Ierusalim, la care au participat 70.000 de oameni.