Chiar daca in acest an a intampinat o serie de piedici, piata constructiilor are bune perspective de dezvoltare, avand in vedere atat expansiunea economica, cat si cererea tot mai mare de locuinte.

“Inundatiile, criza fortei de munca, aprecierea leului fata de euro - care a afectat dur contractele incheiate in euro anul trecut -, ca si alinierea preturilor la energie din tara noastra la cele europene au slabit in acest an piata constructiilor”, explica Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului

Societatilor din Constructii. In plus, explozia pretului mondial al petrolului din ultima luna se va reflecta curand si in pretul materialelor de constructii. Ca urmare a scumpirilor succesive la carburanti, majorarile de preturi la constructii ar putea ajunge pana la 10% din valoarea actuala.

“Cresterea preturilor la energie va conduce la majorarea preturilor pe piata imobiliara, cunoscand ca in realizarea unei constructii ponderea materialelor este de circa 60-75%, iar restul il reprezinta manopera”, a mai spus Iftime.

Cu toate acestea, producatorii din domeniu anticipeaza cresteri pe toate segmentele pietei constructiilor.

Cererea de ciment – tot mai mare

„Piata cimentului in Romania va creste intr-un ritm anual de 3-5 la suta, dezvoltandu-se in special pe domeniul livrarilor vrac. Sectorul constructiilor civile este cel mai mare consumator de ciment din productia totala, avand o pondere de peste 60 la suta din comertul cu ciment.

Credem ca piata de vrac se va dezvolta si mai mult, estimarile specialistilor aratand ca va creste cantitativ, insa valoarea ei va ramane in jurul a 300 de milioane de euro, avand in vedere evolutia raportului leu-euro.

Piata cimentului reprezinta in prezent circa 6% din totalul pietei de constructii”, ne-a declarat Mihai Rohan, director general al Carpatcement. Principalii actori de pe aceasta piata sunt grupurile HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta), si Holcim (Elvetia), care-si impart piata in mod aproape egal.

Finisajele – cea mai spectaculoasa crestere

„Piata sistemelor de invelitori va inregistra in 2005 vanzari de peste 10 milioane de metri patrati, in crestere fata de 8,9 milioane metri patrati in 2004”, spune Alexandru Matei, directorul de vanzari al Bramac. “Pretul mediu pe metru patrat este 5,5 euro.

La aceasta se adauga si accesoriile, care reprezinta, in medie, 30% din valoarea totala”, a mai spus acesta.

Cele mai spectaculoase cresteri le inregistreaza insa piata finisajelor. “Piata finisajelor locuintelor cunoaste cele mai optimiste estimari. Pe aceasta piata activeaza aproximativ 500 de producatori de profil din principalele 20 de orase ale tarii.

Referitor la vanzarile de tamplarie PVC si de geamuri termoizolante, vor creste in 2005 cu circa 25% fata de anul trecut, ajungand la aproape 700 milioane de euro.

Cel putin asta indica studiile pe care compania noastra le-a efectuat recent”, spune Bogdan Funieru, reprezentant al Neomar Consulting, companie specializata pe cercetari de marketing.