Masura potrivit careia televiziunile trebuie sa difuzeze filme romanesti cel putin 5% din timpul de transmisie, masura prevazuta in noua Ordonanta privind Cinematografia, continua sa provoace o serie de nemultumiri.

Dupa ce, in urma cu o luna, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) au criticat prevederea, in acest moment, Comisia Europeana ia atitudine, considerand ca noul act normativ incalca normele europene.

Comisia Europeana considera ca prevederea din noua Ordonanta privind Cinematografia, conform careia televiziunile trebuie sa difuzeze filme romanesti cel putin 5% din timpul de transmisie, incalca Tratatul Comunitatii Europene.

Masura pare insa sa nu surprinda, dat fiind faptul ca, in urma cu o luna, Consiliul National al Audiovizualului si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale au luat atitudine, lansand o serie de critici vizavi de acest aspect.

CNA si ARCA au sesizat Comisia Europeana

Astfel ca, cele doua institutii - Consiliul National al Audiovizualului si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale - au solicitat un punct de vedere pe aceasta tema Comisiei Europene.

Conform raspunsului Directoratului General pentru Societatea Informationala si Media al Comisiei Europene, fie ca e vorba de posturi de televiziune nationale sau locale, "rezervarea unui procent din timpul de transmisie pentru filmele romanesti incalca principiul nediscriminarii pe criterii de nationalitate, prevazut de articolul 12 al Tratatului Comunitatii Europene".

"Vom cere autoritatilor romane din domeniu clarificari suplimentare pe acest subiect", se arata in raspunsul adresat presedintelui CNA, Ralu Filip, si remis agentiei Mediafax.

"Dupa cum stiti, probabil, Comisia Europeana monitorizeaza atent angajamentele luate de Romania la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana", se mai arata in raspunsul semnat de Michael Niebel si Gregory Paulger.

Prevederea contrazice Legea audiovizualului

Conform Ordonantei privind cinematografia, publicata in "Monitorul Oficial", saptamana trecuta, "televiziunile generaliste au obligatia sa asigure un minimum de 5% din timpul de transmisie, cu exceptia programelor de stiri, evenimente sportive, jocuri si reclama, pentru difuzarea productiilor cinematografice romanesti, din care 1% la orele de maxima audienta".

CNA si ARCA cred ca prevederea vine in contradictie cu Legea audiovizualului, care spune ca, incepand cu anul 2007, televiziunile romanesti vor consacra in programele lor o proportie majoritara operelor europene, categorie in care sunt incluse si operele romanesti, dar fara a se face o diferentiere de pondere intre acestea si cele provenind din alte tari europene.

Totodata, obligatiile stabilite de Legea audiovizualului, ca urmare a armonizarii cu directiva "Televiziunea fara frontiere", se refera la o serie de productii audiovizuale, nu numai la filme, ceea ce face ca stabilirea unei discriminari pozitive in ce priveste filmele romanesti sa conduca la discriminarea filmelor produse in alte tari europene si a programelor audiovizuale romanesti sau

europene apartinand altei categorii decat celei a filmelor, sustin CNA si ARCA.

De asemenea, cele doua institutii arata ca o serie de considerente practice fac inaplicabila o asemenea regula a proportiei obligatorii de filme romanesti. Astfel, 5% din timpul de transmisie al unei televiziuni ar inseamna pana la 437 de ore de film romanesc pe an, adica pana la 290 de filme, respectiv aproape un film in fiecare zi, potrivit unui calcul al CNA si ARCA.