Presedintele Traian Basescu pare a se bucura de din ce in ce mai multa incredere din partea populatiei, care ii apreciaza activitatea din timpul inundatiilor si, intr-o proportie mai mare, accepta ideea alegerilor anticipate, arata un sondaj al Grupului de Studii Sociale 2000 (GSS).

Nu numai ca peste 54 la suta din cei intervievati au incredere in Basescu - Theodor Stolojan si Mona Musca fiind singurii politicieni care, cu aproximativ 47 la suta incredere, se afla in apropierea sa - dar 64 la suta apreciaza ca a avut o activitate foarte buna sau buna in timpul inundatiilor.

Singura institutie despre care populatia crede ca a avut o activitate mai buna in perioada revarsarii apelor este presa - 79 la suta apreciind modul in care ziaristii si-au facut datoria.

In schimb, doar 44 la suta din esantionul chestionat de GSS spun ca premierul Tariceanu a avut atunci o activitate buna sau foarte buna.

In ceea ce priveste ideea alegerilor anticipate, procentul celor care cred ca acestea ar fi "un lucru bun pentru Romania" a ajuns la 44,8 la suta, in timp ce 55,2 la suta le considera inoportune.

Populatia nu crede insa in juramintele sefului statului, care sustine ca nu el l-a impins pe premierul Tariceanu sa-si anunte demisia la inceputul lunii iulie.

Astfel, 57,5 la suta din cei chestionati cred ca Basescu l-a indemnat pe Tariceanu sa faca acest gest, in timp ce doar 42,5 la suta considera ca premierul a decis de unul singur.

Mai departe insa, majoritatea populatiei il blameaza tot pe Tariceanu pentru decizia de revocare a demisiei, 58,5 la suta considerand ca a gresit.

Dupa aceasta criza politica, opiniile populatiei sunt extrem de impartite: 31,9 la suta sustin ca Tariceanu ar trebui schimbat, 37 la suta cer o remaniere si doar 31 la suta cred ca nu ar trebui sa se schimbe nimic.

In ceea ce priveste inlocuitorul lui Tariceanu, raspunsul populatiei este destul de clar: 51,7 la suta din cei care au raspuns la aceasta intrebare il vor pe Theodor Stolojan.

Mult in urma apar Adrian Nastase - cu 20 la suta din optiuni - si Mircea Geoana, sustinut de 9 la suta din repondenti.

In ceea ce priveste ministrii care ar trebui remaniati, primii pe lista sunt Mircea Cinteza, Sulfina Barbu si Vasile Blaga, acesta din urma fiind probabil afectat si de scandalul pasapoartelor confiscate la granita, care s-a suprapus cu perioada desfasurarii sondajului.

Sondajul a fost efectuat intre 5 si 11 august, pe un esantion de 1.082 de persoane, la comanda Multimedia Political Communication.