Presedintele Traian Basescu a criticat dur liberalizarea pietei de energie la 83% si exportul de energie ieftina al Hidroelectrica.

El a cerut sa fie temperata deschiderea pietei pana in momentul in care Legea energiei va fi adaptata la conditiile actuale de piata.

Traian Basescu a facut referire directa si la anumite firme privilegiate, numindu-le "firme importante sau prietene", care detin monopolul la exportul cu energie al Hidroelectrica.

In plus, acesta considera ca: "Este inadmisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. Este o companie de stat si trebuie sa existe transparenta contractelor", a mai declarat seful statului.

Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, i-a dat replica lui Basescu, sustinand ca Presedintia a fost permanent instiintata asupra contractelor Hidroelectrica, dar si asupra hotararii de liberalizare a pietei de energie electrica.

"Am informat in permanenta Presedintia, prin intermediul unor consilieri prezidentiali. Iar contractele Hidroelectrica au fost incheiate in urma cu doi-trei ani, pentru o perioada de pana la sapte ani. In privinta pretului de furnizare, acesta a fost majorat, in lunile aprilie si mai, la 28,5 $/MWh", a declarat ministrul Codrut Seres.

Totusi, din declaratia ministrului Economiei lipseste explicatia a ceea ce presedintele statului a numit "firme prietene" si care reprezinta cheia acuzatiilor.

Surse din piata admit ca Traian Basescu face referire directa la patru firme cu nume si rezonanta grele: Grivco, Energy Holding, Luxten si Energy Financial Holding.

Se pare ca acestea detin monopolul exportului de energie hidro la preturile derizorii din ultimii ani. Cunoscatorii afirma ca atat Luxten, cat si firmele din grupurile Energy Holding fac parte din sfera de influenta a fostului ministru de resort, Dan Ioan Popescu.

Mai mult, surse guvernamentale sustin ca firma Grivco este privilegiata, fiind importatorul exclusiv de energie electrica pentru Metrorex. "Este dreptul lor sa faca acest comert. iar ca Hidroelectrica, au inceput sa exporte si Electrica, Rovinari sau Turceni, care au primit licente de export", sustin oficiali ai OPCOM.

Legea vanzarilor publice, masura care va reglementa piata

Alte oficialitati din structurile guvernamentale sustin ca, in realitate, aceste declaratii reprezinta un razboi politico-economic pe singurul "cascaval" ramas in economia romaneasca.

"Petrolul s-a dat, Sidex-ul s-a dus, au mai ramas energia hidro si gazele Romgaz. De 15 ani, asistam la rontairea acestui cascaval, indiferent cine s-a succedat la putere", sustine o importanta sursa guvernamentala.

Importante personalitati de pe langa presedintele Traian Basescu nu sunt de acord cu aceasta ipoteza. Ele admit, insa ca: "Ar putea fi, totusi, cetateni care s-ar putea folosi de numele lui Traian Basescu".

Jean Constantinescu, fostul presedinte al ANRE, ne-a declarat: "Daca legislatia Romaniei nu ar fi deficitara, Hidroelectrica nu ar fi putut sa vanda la preturi mici, cum vrea si cui vrea. Aceasta societate, ca stat, a vandut prost, sub presiuni politice, timp de 15 ani.

Si va continua sa o faca daca nu se emite o lege a vanzarii publice, asa cum exista o Lege a achizitiilor publice", sustine Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei Nationale a Energeticienilor.

Dan Ioan Popescu este amestecat in treaba asta-afirma vicepremierul Gheorghe Seculici

Care este problema cu liberalizarea pietei energiei electrice?

Daca vreti sa va faceti o firma de comercializare a energiei electrice, dupa ce treceti prin toate furcile caudine pentru a obtine licenta de comercializare de la Agentia Nationala de Reglementare a Energiei Electrice (ANRE), va autorizati.

Curentul il puteti cumpara de la Hidroelectrica, ca vreti sa faceti o afacere. Va duceti la Hidro si ei va spun: stii, ai autorizatie, ai bani, dar nu poti sa cumperi, pentru ca exista un ordin al ANRE prin care cei care au contracte semnate anterior au dreptul sa-si majoreze cota in baza legii nou-promovate. Deci, aveti toate conditiile, dar nu aveti ce cumpara...

Pentru ca totul e cumparat...

Pe piata sunt, intr-adevar, 70 de firme licentiate, asta a fost acoperirea lor.

Dar doar doua cumpara de la Hidro...

Exact.

Si ordinul asta al ANRE cand a fost dat?

Tot ce tine de treaba asta nu este strain de Dan Ioan Popescu. Aceste hartii au fost semnate in perioada lui, atunci a fost promovata prima hotarare de guvern pentru liberalizare, atunci s-au dat aceste licente la unele firme... As vrea sa va puneti o intrebare: cine este firma care asigura consultanta juridica a ANRE? O sa ramaneti socat...

Cine?

Nu sunt la birou si nu am hartiile la mine...

Dar cum a trecut prin guvern acea hotarare de liberalizare a pietei energiei, la care s-a referit si presedintele Basescu, si care a fost semnata de seful Cancelariei, domnul Aleodor Francu?

Mi-a fost transmis acest proiect de hotarare din partea domnului ministru Seres si a domnului Opris, de la ANRE. Am solicitat cateva date, dincolo de cele din motivarea hotararii. Si, intr-o prima faza, am avut o colaborare din partea domnului Seres, ca nu creeaza efecte, ca liberalizarea ar trebui sa fie benefica.

Dar, din calculele noastre, promovarea acestei hotarari de guvern nu facea decat sa avantajeze cateva firme care aveau licenta de comercializare.

Este vorba de ordinele ANRE care prevedeau ca, daca o societate are un contract cu Hidro privind o cantitate de energie care vrea sa o comercializeze, putea sa-si largeasca aceasta cantitate printr-un act aditional.

Asta inseamna ca firmele care aveau deja acest contract detineau monopolul, iar aceasta lege crea cadrul legal pentru mentinerea monopolului. As fi vrut sa fac un material pe care sa-l prezint domnului Seres...

N-am mai apucat sa-l finalizez pentru ca, inainte de 1 iulie, pe lista suplimentara a ordinii de zi a Guvernului, a aparut aceasta hotarare de guvern. La avizator insa in locul meu era trecut domnul Aleodor Francu.