Prestigioasa agentie Transparency International, patronatele grupate in UGIR 1903 si o fundatie din Timisoara, critica aspru proiectul de lege a lobby-ului, sustinut cu argumente clare de Pro-Democratia lui Cristian Parvulescu.

Asociatiile patronale chiar resping utilitatea unei legi care sa reglementeze promovarea intereselor de afaceri ale unor grupari, atitudine pe care Parvulescu si-o explica prin faptul faptul ca situatia actuala este un compromis convenabil.

"Romania nu are nevoie de o legislatie speciala pentru lobby, ci de o clasa politica responsabila si profesionalizata care sa raspunda competent problemelor pe care le ridica mediul de afaceri prin interfata sa legala, patronatul", apreciaza confederatia patronala UGIR-1903.

Reactia patronatelor vine intr-un moment in care presedintele Traian Basescu cere o lege a lobby-ului. UGIR-1903 considera ca Legea Patronatelor (356/2001) si legislatia care reglementeaza dialogul social asigura cadrul legal al comunicarii dintre institutiile statului si mediul de afaceri.

Transparency International - Romania impreuna cu Academia de Advocacy - Timisoara, considera ca legea lobbyului ar da posibilitatea ca grupurile de interese sa "captureze agenda publica in propriul avantaj".

Reactia patronatului, dar si celor doua organizatii, a surprins Asociatia Pro-Democratia, care sustine ideea unor reglementari precise ale activitatii.

"Pentru patronate este clar ca nu stiu despre ce este vorba si nici nu vor sa afle despre Legea lobby-ului. Este cunoscut faptul ca UGIR-1903 are si a avut legaturi cu grupuri de la guvernare. Nereglementarea traficului de influenta e in favoarea lor", ne-a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Pro-Democratia.

Parvulescu spune ca temerile celor doua organizatii nu sunt intemeiate. El spune ca legea lobby-ului va reglementa activitatea unor firme de consultanta care vor trebui sa actioneze pentru activitati de lobby a diverselor firme sau grupuri de interese. "Astfel, aceasta activitate va fi transparenta pentru ca va presupune un control public", spune Parvulescu.

In Europa, activitatile de lobby preconizate, de tipul celor existente in sistemul politic american, sunt interzise si asimilate fara echivoc traficului de influenta de catre Conventia penala europeana privind coruptia (Strasbourg, 1999), ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 27/2002, se precizeaza in comunicatul Transparency International - Romania si Academia de Advocacy - Timisoara.

Presedintele Pro-Democratia ne informeaza ca activitatea de lobby este reglementata la nivelul Uniunii Europene, numai la Bruxelles, unde se afla sediile institutiilor europene, activand peste 1.000 de firme de lobby.

Reglementarea nu este aceeasi cu legea americana, recunoaste Parvulescu. El crede ca sindicatele si unele patronate nu sunt de acord cu aceasta activitate, deoarece astfel s-ar diminua sau disparea rolul Consiliilor de Dialog Social sau Consiliilor Economice si Sociale de pe diverse domenii de activitate.

"Aceste consilii favorizeaza aceste organizatii", spune presedintele Pro-Democratia.