Editura Romania libera are curajul publicarii volumului "15 ani de tranzitie", semnat de Virgil Zamfirescu. Inca un breviar al tranzitiei, veti spune? Am trait cu totii anii astia si nu mai vrem sa ne aducem aminte de ei. Nu e asa, cartea chiar merita interesul nostru.

Autorul, in varsta de 76 de ani, functionar superior intre 1963 si 1990 in Ministerul Finantelor, a avut succes, pentru putinii la care a ajuns cartea, cu volumul "Gasca lui Stalin", publicat acum doi ani, acida demascare a totalitarismului comunist, scris in perioada 1986-1988.

Ca urmare a acestui lucru, prieteni si fosti colegi i-au cerut sa faca o prezentare si a evenimentelor care au urmat caderii lui Ceausescu in anii de relativa libertate care s-au scurs de atunci.

Ceea ce l-a convins definitiv a fost dezastruosul bilant oferit de recentele Anuare Statistice.

Pregatirea teoretica in domeniul economic ii da autorului un avantaj fata de un afon in evaluarea succesivelor guvernari (in final are un calcul stupefiant: jaful de stat al guvernarilor FSN/PSD a costat Romania peste 40 de miliarde de dolari!), dar pentru a scrie lucrarea el s-a documentat serios, parcurgand la Biblioteca Nationala intreaga presa postrevolutionara.

Dl Zamfirescu marturiseste ca s-a straduit sa redea evenimentele in forma unei fresce istorice, ca un ghid pentru posteritate, dar totodata nu lipsesc, din fericire, accentele polemice si opiniile transante ale autorului.

In preambul, "cronicarul" se teme de supararea pe care o va provoca, neuitand cine a chemat minerii si complicitatea acestuia la numarul imens de morti de dupa 22 decembrie: Ion Iliescu.

Pe noi nu ne-ati suparat deloc, dle Zamfirescu, dimpotriva. Cartea este dedicata "nepotilor mei si tuturor nepotilor din Romania, care sunt speranta si viitorul acestei tari".