Serviciile americane de informatii au avertizat ca Al-Qaida se pregateste sa comita atentate cu cisterne asupra unor statii de benzina, intr-o incercare de a provoca un mare numar de victime la Londra si in orasele americane in urmatoarele saptamani, informeaza Sunday Times, in editia electronica de ieri.

Avertismentul, inclus intr-un buletin de saptamana trecuta al Departamentului american pentru Securitate Interna, afirma ca atacurile au drept scop producerea unor pagube catastrofale in jurul datei la care se implinesc patru ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, de la New York si Washington.

Presa de la Londra a publicat textul dupa ce Departamentul britanic al Transporturilor a elaborat, pentru prima data, instructiuni privind sporirea securitatii cisternelor care circula in Marea Britanie.

Avertismentul american a fost adus la cunostinta agentiilor de mentinere a ordinii si a autoritatilor implicate in transportul rutier al combustibililor.

Desi preambulul documentului precizeaza ca "nu exista nici o alta informatie care sa indice o amenintare concreta", avertismentul contine indicii foarte clare.

"Liderii Al-Qaida au de gand sa foloseasca diferite tipuri de cisterne ca dispozitive explozive improvizate, intr-o incercare de a provoca un mare numar de victime in Statele Unite si Londra, inainte de data de 19 septembrie. Sunt planificate atacuri in special la New York, Chicago si Los Angeles. Nu este clar daca atacurile vor avea loc simultan sau intr-o anumita perioada de timp.

Scopul declarat este colapsul economiei americane", afirma textul.

Teroristii asteapta semnalul

Documentul adauga ca, printre metodele avute in vedere, se numara si folosirea unor soferi sinucigasi: "Unele dintre vehiculele folosite vor fi deturnate. Tipurile de vehicule vor fi variate - de la cisterne cu benzina la vehicule care transporta oxigen.

Ar putea fi folosite si cisterne de apa incarcate cu benzina sau alte materiale inflamabile. Detonarea vehiculelor va fi obtinuta prin intrarea acestora in statii de benzina sau prin coliziunea unor vehicule incarcate cu explozibili in cisternele cu combustibil".

Textul adauga ca teroristii banuiti ca pregatesc atacul "vor executa planul in momentul primirii unui ordin" si exista banuiala ca inregistrarea video a lui Ayman al-Zawahiri, difuzata in urma cu aproximativ o saptamana, ar reprezenta un astfel de semnal. Cu toate acestea, FBI a pus la indoiala soliditatea informatiilor.

Tactica testata in Orientul Mijlociu

Potrivit aceluiasi document, Khalid Sheikh Mohammed, banuit de implicare in organizarea atentatelor de la 11 septembrie, a declarat in cursul interogatoriilor ca a pus la punct planuri pentru atacuri asupra statiilor de benzina, exploatand "aparenta lor vulnerabilitate si potentiala forta distructiva a unei astfel de explozii".

Folosirea cisternelor ca bombe mobile este o tactica deja testata de Al-Qaida in Orientul Mijlociu, in Tunisia, Arabia Saudita si Irak.

Departamentul britanic pentru Transporturi a publicat, la 1 iulie, un set de instructiuni pentru prevenirea deturnarii cisternelor si a folosirii lor pentru comiterea de atentate.

Noile masuri de securitate le cer operatorilor sa isi identifice in mod clar vehiculele si sa asigure securitatea zonelor de tranzit, precum si sa isi instruiasca personalul in mod corespunzator.

Ghid pentru teroristi

Intre timp, Muhammed Al-Massari, un disident saudit stabilit in Londra, conduce un site Internet care prezinta un ghid de razboi urban pentru potentiali teroristi.

Potrivit publicatiei "Times Online", intr-o serie de clipuri video si audio, "Ghidul Incepatorului pentru Mujahed" ofera sfaturi detaliate privind antrenamentele psihice, supravegherea tintelor inamice si tactici de operatiuni.

De asemenea, site-ul contine un film in care un instructor arab recomanda eventualilor razboinici sa achizitioneze un cutit pentru autoaparare si adauga: "Desigur, cutitul este in special pentru injunghiere si nu ar fi potrivit sau bun pentru decapitari".

Referindu-se la Abu Musab Al-Zarqawi, liderul Al-Qaida din Irak, instructorul precizeaza: "In ceea ce priveste decapitarile, ii rugam pe fratii nostri sa ceara sfatul lui Abu Musab, care are mai multa experienta in domeniu".

O alta sectiune se concentreaza asupra utilizarii de binoacle si echipamente vizuale nocturne pentru supravegherea "inamicului uman si a tintelor sau vehiculelor inamice". Instructorul il implora pe Allah sa-i "asigure victoria asupra evreilor, americanilor si apostatilor".

Un segment audio al cursului, postat pe forumul de discutii al site-ului, mentioneaza ca razboiul urban este dus la indeplinire cel mai bine de cateva celule teroriste, care pot avea un lider comun dar trebuie sa ramana necunoscute una fata de cealalta, in caz ca ar fi capturat vreun membru.

Una dintre aceste celule s-ar ocupa de identificarea tintei, alta s-ar ocupa de procurarea echipamentului militar si explozibililor, iar o a treia celula ar pregati atacul.

Celula terorista care a lovit Sharm el-Sheikh a fost descoperita

Serviciile egiptene de securitate au arestat trei suspecti, membri ai celulei teroriste care a comis atentatele de la 23 iulie, din statiunea Sharm el-Sheikh, transmite Reuters.

Egiptul crede ca atentatele din iulie si cele de la Taba, din octombrie anul trecut, au fost comise de o grupare de beduini, originara din nordul peninsulei Sinai.

Politistii au efectuat mai multe raiduri in regiune, au descoperit o parte dintre ascunzatorile extremistilor, au confiscat arme si o tona de materiale explozibile, asemanatoare celor folosite in atentatele de luna trecuta.

Autoritatile egiptene au descoperit celula de teroristi dupa ce au urmarit traseul a doua dintre vehiculele folosite pentru transportul materialelor explozibile spre Sharm el Sheikh.