Una dintre afacerile cele mai profitabile ale momentului o reprezinta fara doar si poate achizitia terenurilor aflate in comunele limitrofe Capitalei.

Dupa Pipera-Tunari sau fosta comuna Voluntari, in ordinea importantei si a valorii de cumparare, se afla mai nou si terenurile din zona de sud-vest a Bucurestilor, mai precis cele din comuna Domnesti.

Daca anul trecut valoarea unui metru patrat de pamant nu depasea cinci euro, astazi aceeasi suprafata se cifreaza, la cumparare, la peste 30 de euro.

In aceste conditii, au rasarit peste noapte si samsarii de terenuri, care, cu abilitati "de la natura" de agent imobiliar, reusesc sa intermedieze tranzactii intre locuitorii mai putin instruiti ai comunei si diversi cumparatori, veniti in mare parte din Bucuresti.

In conditiile in care aplicarea legii fondului funciar a fost definitivata la nivelul comunei in proportie de 98%, in acest moment peste 50% dintre terenurile primite de catre cetatenii localitatii au fost deja vandute.

"Este o adevarata sarabanda in ceea ce priveste vanzarea si cumpararea pamantului de aici. Au aparut diverse persoane fizice care se ocupa atat de tranzactionarea terenurilor, cat si de intocmirea actelor necesare. Multi proprietari sunt nestiutori de carte si aleg cea mai simpla varianta.

Cer un pret, cu cativa euro mai mic decat cel real, iar negocierea finala se incheie intre intermediar si cumparator", ne lamureste Tudor Gheorghe, primarul din Domnesti.

De altfel, acesta anticipeaza, pentru 2006, o dublare sau chiar o triplare a pretului de achizitie pentru un metru patrat de pamant in comuna.

Estimarea primarului este sustinuta atat de faptul ca anul trecut in localitate a fost introdusa reteaua de gaze, 50% dintre localnici fiind deja racordati, dar si de proiectul de canalizare, care va demara anul viitor.

In prezent, pentru a renunta la clasica butelie, o familie trebuie sa plateasca aproximativ 15 milioane de lei, dar exista si posibilitatea achitarii in rate.

Pentru cei peste 10.000 de locuitori ai comunei, problemele cotidiene sunt recomandarea unui samsar abil de terenuri, un loc de munca, dar si rezolvarea sistemului de colectare a gunoaielor.

Pe langa cele cateva buticuri si carciumi, cele cinci scoli, dispensarul, fabrica de materiale de constructii si cea de mase plastice, oamenii asteapta definitivarea unor alte proiecte de investitii pentru a-si asigura traiul de zi cu zi.

Daca fabrica de mase plastice si cartuse de vanatoare, ce va fi inaugurata anul viitor, va genera 370 de locuri de munca, autoritatile din Domnesti au finalizat noi proiecte si spera ca, o data cu introducerea tuturor utilitatilor in comuna, investitorii straini, dar si romani nu vor ocoli zona.

"Din aceasta luna vom scapa de problema gunoaielor, care dura de aproape un an, pentru ca firma care a castigat licitatia isi va intra in rol, dar am gasit si o groapa de depozitare. Cea de la Rudeni, langa Chiajna", ne da asigurari Tudor Gheorghe, care se plange de o alta situatie, mult mai spinoasa, si anume bariera de la calea ferata ce desparte comuna de Bucuresti.

Pentru a fluidiza traficul atat pe soseaua de pe centura Capitalei, dar si pe drumul judetean al comunei, singura solutie ar fi ridicarea unei pasarele.

Daca documentatia acestei constructii a fost finalizata, in prezent autoritatile locale fac demersuri catre Guvern, dar si catre Ministerul Transporturilor pentru a urgenta eliberarea avizului de construire.

Pana atunci insa, blocajul rutier din zona continua sa le dea soferilor mari batai de cap. Nici drumul judetean ce traverseaza Domnestiul nu este de laudat. Gropile si denivelarile de proportii ale soselei sunt o piedica reala pentru conducatorii auto, dar si pentru numerosii samsari de terenuri din zona.