Cu toate ca autoritatile cipriote au anuntat, duminica seara, recuperarea celor doua cutii negre ale avionului cipriot prabusit, cu 121 de persoane la bord in apropierea Atenei, cauzele care au determinat producerea accidentului raman in mister.

Dupa cum informeaza Realitatea TV, pilotii celor doua avioane militare F-16 care au escortat aparatul cipriot spun ca au vazut in cabina doua persoane care pareau sa incerce sa preia controlul aeronavei.

Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului grec, pilotii avioanelor F-16 l-au vazut pe copilot prabusit peste comenzi si au sesizat ca pilotul nu se afla in cabina. Ulterior, pilotii militari au vazut in cabina doua persoane, dar nu au putut preciza daca era vorba despre membri ai echipajului sau pasageri.

Dupa o reuniune speciala de 4 ore in care au analizat toate datele disponibile, autoritatile ateniene spun ca nu exista nici un indiciu privind producerea unui act de piraterie aeriana sau a unui act terorist.

Autoritatile americane au anuntat ca au trimis la Atena experti ai comisiei federale de ancheta pentru accidente, pentru a participa la investigatia coordonata de autoritatile elene. Masura este prevazuta in legislatia din Statele Unite, in cazul prabusirii unor avioane de productie americana.

Autoritatile elene au anuntat, initial, ca aparatul Boeing a semnalat probleme ale sistemului de climatizare sau de presurizare, dar ulterior au refuzat sa faca speculatii, in asteptarea rezultatelor oficiale ale anchetei.

Rudele victimelor sunt consiliate de psihologi, intr-un hotel din apropiere de aeroportul din Atena. Printre acestea se afla si o femeie care si-a pierdut doi fii, unul in varsta de 24, iar celalalt de 30 de ani.

Potrivit agentiei cipriote de stiri CNA, compania aeriana Helios, proprietara avionului prabusit, a decis, luni, sa isi mentina la sol toate aparatele. Astfel, pentru a-si transporta pasagerii, compania Helios a inchiriat alte aparate. Agentia CNA nu precizeaza nici durata si nici motivele acestei masuri.

Un purtator de cuvant al Guvernului grec a declarat ca toate trupurile au fost recuperate, iar autoritatile spera ca autopsiile si continutul

cutiilor negre, care au fost trimise la Paris pentru a fi analizate, vor oferi indicii importante in ancheta privind cauzele accidentului.

Autopsiile vor determina daca cei 115 pasageri si cei 6 membri ai echipajului au murit inainte de prabusirea aparatului, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, care a precizat ca 42

dintre pasageri erau copii.