O solicitare de crestere a salariilor cu 9,5%, care reprezinta in jur de 0,8% din totalul cheltuielilor pe care le are societatea Azomures, i-a determinat pe turcii de la Transworld Fertilizers sa inchida combinatul. Gestul patronilor de la Azomures este cu atat mai greu de inteles cu cat profitul incasat in cei sapte ani in care au detinut pachetul majoritar a depasit 60 milioane dolari

Amenintarea cu inchiderea celui mai mare combinat de ingrasaminte din Romania a fost folosita ca reteta de intimidare a angajatilor inca din anul 2002. La vremea respectiva, Azomures realiza un profit net de 3,578 milioane dolari, pentru ca un an mai tarziu sa se ridice la 12 milioane dolari.

Cu toate acestea, majorarile de salariile mentionate in contractul colectiv pe ramura au fost acordate cu mare greutate. In 2005 insa, turcii de la Transworld nu au mai facut nici un compromis. Amenintarea cu inchiderea a devenit realitate, Adunarea Generala a Actionarilor hotarand, la punctul 1, “incetarea activitatii de productie a SC Azomures SA pe perioada nedeterminata”.

In consecinta, 3000 de angajati vor lua calea somajului, beneficiind, in cel mai bun caz, de trei salarii compensatorii. La o medie a salariului brut de 10 milioane lei, suma ce ar fi destinata disponibilizarilor s-ar ridica la 90 de miliarde.

In conditiile in care patronatele ar fi acceptat cresterea salariala de 9,5%, efortul financiar ar fi insemnat mai putin de jumatate, respectiv 42 miliarde lei. Care este atunci ratiunea incetarii activitatii?

Maestrii la pus lacate

In cei sapte ani de prezenta in Romania, turcii de la Transworld Fertilizers s-au dovedit adevarati maestrii ai inchiderilor. Numai la Azomures au inchis, in urma cu doi ani, fabrica de materiale fotosensibile, singura de profil din sud-estul Europei, apoi serele Mures, pe care inainte le-au retehnologizat, apoi le-au pus lacatul.

Justificarea patronatului, conform careia cresterea salariala ar da planurile de afaceri peste cap, pare de-a dreptul puierila. Costurile cu forta de munca la Azomures reprezentau, anul trecut, 9,78% din totalul cheltuielilor de exploatare, in timp ce pe primele patru luni ale acestui an ponderea s-a redus la 8,4%.

Cresterea salariala solicitata de sindicate ar insemna un efort financiar suplimentar de aproape doua milioane de dolari, “crestere pe care, data fiind situatia financiara a societatii, nu ne-o putem permite sub nici o forma”, se arata intr-o adresa catre salariati. Este adevarat, pe primele trei luni ale acestui an rezultatul din exploatare indica o pierdere de peste 21 miliarde lei.

Asta in conditiile in care cifra de afaceri a crescut, iar piata externa a ingrasamintelor are un trend pozitiv. De unde vine atunci pierderea? Din tarifele la gazele naturale, principala materie prima a combinatului, care au tot crescut in ultima perioada. Cu cat nu spune nimeni, pentru ca mai intai de toate, Azomures este un consumator eligibil si isi negociaza tarifele la gaze in fiecare an.

Nu intamplator, cele trei luni de pierdere au fost compensate in lunile care au urmat cu profit. Surse din combinat afirma ca ureea produsa aici se vinde pe piata externa cu 300 de dolari/tona, in timp ce cheltuielile pentru producerea ei nu depasesc 140 de dolari/tona. Inseamna ca renteaza, si exemple similare pot fi date si la alte produse ale Azomures.

Know-how si pentru Chimpex Constanta

Anul trecut, Transworld Fertilizers a cumparat pachetul majoritar de la Chimpex Constanta, singurul prestator de servicii portuare pentru combinatele de ingrasaminte din Romania.

Chimpex Constanta a fost dotata de statul roman cu facilitati de depozitare uree in vrac si incarcare din depozit in nave, precum si de descarcare nave cu fosfati si clorura de potasiu in depozite in vrac si incarcare in vagoane.

La sfarsitul anului 2004, Chimpex Constanta a comunicat beneficiarilor tarifele valabile pentru 2005, precizand ca admiterea navelor la incarcare este conditionata de confirmarea noilor tarife, care au crescut brusc cu 60-70%. Pentru pachetul de actiuni de la Chimpex, Transworld a platit 11 milioane dolari. Normal, banii veneau, probabil, tot de la Targu-Mures.

Firesc ca investitorii nu mai aveau bani pentru cresterea salariilor. Interesant este ca, desi detine pozitie de monopol si practica tarife dupa bunul plac, nici Chimpex Constanta nu se lauda ca merge bine. “Cei mai multi angajati sunt platiti cu 75 la suta din salariu sau trimisi in somaj tehnic.

Contractul colectiv de munca ar fi trebuit incheiat in urma cu aproape trei luni, insa administratia ne tot amana", declara presedintele Federatiei Sindicatelor Portuare, Petre Costel.

Legea nu e aceeasi pentru toata lumea

Inainte sa decida incetarea activitatii pe perioada nedeterminata, reprezentantii Transworld Fertilizers au incercat o adevarata munca de convingere in randul angajatilor, ca pe vremea activistilor de partid.

Redam mai jos fragmente din scrisoarea trimisa salariatilor de catre Yetkin Erman, vicepresedintele Consiliului de Administratie: “In timp ce administratorii societatii depun oferte supraomenesti, purtand discutii si negocieri din Ucraina pana in Turkmenistan, in vederea rezolvarii problemei vitale a gazului, dumneavoastra, salariatii Azomures, prin reprezentantii dumneavoastra, sindicatele

reprezentative, loviti din nou pe la spate si, fara a astepta perioada inceperii negocierilor anuale ale contractului colectiv de munca, solicitati prin instanta majorarea salariilor incepand cu 12.04.2005. Trebuie sa intelegeti urmatorul aspect: in lumea afacerilor primeaza inainte de toate si deasupra oricarei prevederi din orice lege, regulile economice.

Nici o prevedere legala, oricare ar fi ea si orice ar impune ea, nu poate fi aplicata daca criteriile economice nu o permit”. Cu alte cuvinte, legea-i lege, dar numai din cand in cand. Interesanta optiune.

Ceea ce este insa si mai interesant in epistola catre salariati este faptul ca vicepresedintele Consiliului de Administratie acuza direct implicarea politicului in problemele de la Azomures: “Doresc sa subliniez urmatorul aspect extrem de important referitor la Azomures. Este evident ca in acest moment exista persoane de o anumita culoare politica, care doresc inchiderea societatii noastre.

Cu siguranta exista si persoane care ar obtine castiguri materiale substantiale de pe urma inchiderii Azomures. De asemenea, exista si persoane care mai cred si mai spera ca, dupa inchidere, Azomures poate trece din nou sub controlul statului, reluandu-si astfel activitatea.

Fiecare dintre dumneavoastra trebuie sa stie si sa inteleaga ca exista nu una, ci mai multe societati care asteapta sa achizitioneze fabricile noastre imediat dupa inchiderea Azomures, in acest sens planurile de transfer a tehnologiei prin vanzare catre aceste societati fiind deja gandite”.

Daca este asa, este grav si pentru asta trebuie sesizate organele in drept sa rezolve problema, in nici un caz salariatii. Dar daca tot exista atatea pericole dupa inchiderea societatii, atunci de ce Transworld s-a grabit totusi sa o faca?

Hotararea AGA incepe cu stomatologia

In comunicatul cu privire la hotararile AGA a actionarilor de la Azomures, punctul 1 prevede incetarea activitatii de asistenta stomatologica si de fizioterapie, precum si reducerea la minim a cheltuielilor cu controlul medical periodic, Consiliul de Administratie fiind insarcinat cu ducerea la bun sfarsit a acestei sarcini nobile, menite a reduce cheltuielile la Azomures.

De asemenea, la punctul 3 se decide reducerea cheltuielilor prin incetarea acordarii tichetelor de masa, pentru ca la punctul urmator sa fie decisa si oprirea finalizarii investitiilor estimate a se realiza in acest an.

Nu se precizeaza care este nivelul investitiilor pentru 2005, dar, si mai important, nu se stie cat a fost realizat din programul de investitii destinate mediului, program care, prin contractul de privatizare, se ridica la 30 milioane dolari.

AZO, in cadere libera la BVB

Dupa reintroducerea la tranzactionare a actiunilor Azomures, cursul acestora a scazut cu ...%, evolutie de altfel asteptata de analisti, ca urmare a anuntului privind incetarea activitatii de productie a combinatului.

Specialistii sutin ca, dupa „lovitura” din primavara acestui an, cand reprezentantii societatii au anuntat pentru prima data incetarea activitatii Azomures, cursul titlurilor s-a stabilizat la un nivel scazut, iar acum pretul unui titlu AZO isi va gasi echilibrul in jur de 2.000 de lei.

Pentru micii investitori, anuntul privind incetarea activitatii de productie nu este de natura sa creasca increderea in companie, dar influentele asupra portofoliilor acestora sunt reduse. Explicatia este data de faptul ca deja multi investitori mici au renuntat la titlurile AZO inca din primavara.