Ca de fiecare data, sarbatoarea Sfintei Marii a capatat un caracter electoral, accentele diferind in functie de cei care se afla la putere. Spre deosebire de anul trecut, cand credinciosii nu au putut participa la slujba de la Putna pe motiv de Adrian Nastase, acum presedintele Traian Basescu a facut o baie de multime.

In acest timp, premierul Calin Popescu Tariceanu a luat drumul Manastirii Nicula din Cluj, unde a fost primit cu cereri de majorare a pensiilor. Basescu a facut poze si a imbratisat copii si batrani, iar Tariceanu a organizat o conferinta de presa impreuna cu rivalul sau Emil Boc. Daca acesta a tacut strategic, premierul nu a ratat ocazia de a raspunde acuzelor aduse de presedinte.

Desi SRI a anuntat, cum altfel, ca cele 21 de informari buclucase vor fi secrete urmatorii 40 de ani, Tariceanu nu s-a lasat, anuntand ca va cere CSAT declasificarea lor. Cu alte cuvinte, premierul vrea "dovada" acuzatiilor, sugerand astfel ca Basescu a vorbit fara acoperire. "Vorbele zboara, ceea ce ramane sunt faptele.

Daca cineva e vinovat, sa suporte consecintele, dar in acelasi timp astfel de acuzatii nu pot ramane fara probe", a spus Tariceanu, aflat umar la umar cu Boc. In acest fel, sarbatoarea Sfintei Marii a devenit prilej de rafuieli politice, tensiunile dintre cele doua palate capatand un nou impuls.

Basescu, primire electorala la Putna

• Ca in fiecare an, seful statului a tinut sa participe la slujba de Sf. Maria, de data aceasta sub stricta supraveghere a SPP-istilor

• Presedintele si-a lasat masina intr-o benzinarie si a mers pe jos dus-intors mai bine de jumatate de kilometru, printre oamenii care i-au solicitat poze, i-au dat scrisori si l-au pupat

Manastirea Putna a fost asaltata ieri de aproape 15.000 de pelerini, care au tinut sa participe la slujba traditionala de Sf. Maria, printre acestia aflandu-se si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Aflat in vacanta in Bucovina inca de sambata, seful statului a participat la slujba de la Manastirea Putna, asa cum o face de cativa ani buni incoace.

Daca pana acum era o prezenta discreta si nonconformista printre pelerini, in acest an Traian Basescu a fost asaltat de oameni, care in multe momente au uitat de slujba pentru a-l privi pe seful statului sau pentru a-i face o poza. Traian Basescu a venit de la Voronet (unde este cazat pe parcursul vacantei) la Putna la volanul unui autoturism Skoda Octavia.

Seful statului a coborat si a lasat autoturismul la o benzinarie din afara curtii manastirii, iar drumul pana la manastire l-a parcurs pe jos, sub stricta supraveghere a SPP-istilor.

Desi intre cele doua locatii sunt ceva mai mult de 500 de metri, presedintele a avut nevoie de jumatate de ora pentru a intra in curtea manastirii, el avand parte de cuvinte de incurajare, strangeri de mana si de acum cunoscutele cuvinte "Sa traim bine".

Seful statului s-a pozat cu cei care i-au solicitat acest lucru, iar la poarta manastirii a gustat din painea si sarea cu care a fost intampinat de primarul localitatii Putna. Traian Basescu a reusit sa ajunga in locul traditional, de unde asista la slujba de pe 15 august de ani de zile, fara a dori sa i se dea un loc special.

Venit separat, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a stat tot timpul slujbei langa sotia presedintelui, alaturi de prefectul Orest Onofrei, vicepresedintele Consiliului Judetean Suceava, Eugen Uricec, dar si de cativa parlamentari. Dupa terminarea slujbei, spre disperarea SPP-istilor, Traian Basescu nu a luat-o spre iesire, ci spre manastire.

Cuplul prezidential s-a inchinat la icoane, iar dupa cateva minute atat sotia Maria, cat si Traian Basescu au iesit cu cateva lumanari pe care le-au aprins. Pe drumul de intoarcere catre masina, acelasi scenariu: oameni curiosi si un presedinte binevoitor cu toti. Nu au lipsit nici amenintarile la adresa vietii presedintelui: un copil cu un pistol de jucarie.

"Ba razboinicule, ce faci tu cu pistolul aici?", a fost replica primului om al tarii, prin care a indepartat orice posibil atac terorist.

La Manastirea Nicula au participat sute de mii de credinciosi care s-au rugat la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria si au ascultat slujba oficiata de IPS Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, impreuna cu un sobor de preoti si monahi.

La slujba a participat si premierul Calin Popescu Tariceanu, care, insotit de purtatorul de cuvant al guvernului, de consilieri si de garzi de corp, a vizitat mai intai manastirea greco-catolica, dupa care s-a indreptat pe jos spre locul de pelerinaj, asezandu-se la coada pentru a se inchina icoanei facatoare de minuni.

La sosirea premierului, credinciosii adunati la manastire au avut reactii diferite, unii dintre ei bucurandu-se, iar altii varsandu-si amarul pentru viata grea pe care o duc.

Mai multe persoane in varsta i-au cerut lui Tariceanu pensii mai mari, iar o femeie din Galati, plecata de acasa de trei zile si care dormise sub cerul liber, i-a spus premierului ca nu poate trai din pensia de 560.000 de lei vechi.

"Este prima oara cand vin aici si mi-a placut foarte mult. Am fost impresionat de multimea de oameni pe care am vazut-o si de slujba Preasfintitului, care a fost intr-adevar foarte frumoasa", a spus Tariceanu la incheierea slujbei.

Premierul a afirmat ca, in opinia sa, oamenii prezenti la slujba de la Manastirea Nicula s-au rugat pentru ca romanilor sa le fie mai bine. "Ca oricare dintre romani, ne rugam pentru ca prosperitatea sa fie un lucru de care sa se bucure fiecare. Atat generatiile mai varstnice, cat si cele mai tinere trebuie sa se bucure de viata pe care o duc", a spus Tariceanu.

Dupa liturghie, seful executivului a avut o discutie cu IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, dupa ce, in cursul diminetii, se intalnise cu PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Pelerinajul de la Manastirea Nicula a inceput inca de vineri dimineata. Credinciosii veniti de la sute de kilometri departare si-au petrecut noptile sub cerul liber, pe pamant, pe paturi sau in corturi. Odata sositi la Nicula, primul lucru pe care l-au facut cei mai multi dintre credinciosi a fost sa inconjoare de trei ori biserica in coate si in genunchi.

Se spune ca oricine respecta acest obicei va fi iertat de toate pacatele si i se vor indeplini dorintele.

Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri din aceste zile este pelerinajul de "familii cu prapori". Praporii (steaguri bisericesti - n.r.) sunt scosi din biserica si purtati de oameni care locuiesc la sate situate la zeci sau sute de kilometri distanta de Nicula. Oamenii strabat tot drumul pe jos, cantand si rugandu-se, purtand praporii pana la manastire.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost pictata in anul 1681 de preotul roman Luca din Iclod. Icoana este vopsita pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad. Legenda spune ca icoana facatoare de minuni a lacrimat 26 de zile, din 15 februarie pana in 12 martie 1694.