Incepand de ieri, obiectivul oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este mentinerea stabilitatii preturilor si a pietei financiare, orice alta preocupare fata de cursul de schimb al leului sau multimea banilor in circulatie fiind chestiuni secundare, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

Declaratia coincide cu lansarea primului "Raport asupra inflatiei", care nu este altceva decat o componenta informativa a programului de "tintire a inflatiei", pe care-l adopta BNR.

Tinta de inflatie pentru acest an ramane 7,5%, a declarat Isarescu, dar obiectivul este flexibil, miscandu-se intr-un "culoar" de plus minus un procent. Pentru anul viitor BNR a va urmari atingerea unei rate a inflatiei de 5%, dar in situatia in care Guvernul ar decide marirea taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu 3%, atunci rata inflatiei se modifica la 6,5%.

Banca centrala nu exclude nici posibilitatea ca factori externi, de tipul scumpirii brutale a petrolului si a gazelor naturale sa preseze asupra inflatiei din 2006, dar nu poate estima astazi care vor fi influentele negative asupra preturilor din Romania, a admis Cristian Popa, viceguvernatorul pentru politici monetare al BNR.

Banca centrala nu urmareste mentinerea cursului leului intr-un anumit "culoar", iar cei care cred ca BNR va interveni pentru ca prefera un curs sau altul se insala. Isarescu a declarat ca BNR intra in piata valutara ori de cate ori are nevoie sa-si intareasca rezerva internationala. "Daca iti cresc importurile, trebuie sa cumperi valuta.

Atragem in fiecare luna in jur de 300 milioane euro in rezerva valutara, prin cumparari din piata. Asta pentru ca trebuie sa mentinem un nivel al rezervei valutare care sa acopere cinci-sase luni de importuri", a explicat Isarescu. "Noi apreciem ca actualul curs e in favoarea dezinflatiei", a observat guvernatorul bancii centrale.

El a adaugat ca 60% din vistieria de valute a BNR este construita din rezervele obligatorii in valuta depuse de banci. Totusi, leul sta pe un fundament sanatos, foarte solid, a remarcat guvernatorul. "Avem o emisiune monetara bazata pe aur si valute.

Leul greu e super acoperit de valute si aur, la un nivel de 300%", a spus Isarescu, remarcand ca in aceste conditii poate functiona atacul BNR asupra inflatei. El a declarat ca riscurile mari care ar putea provoca presiuni inflationiste vin din cresterile salariale neacoperite de productivitate.

De altfel, maririle de salarii, banii in plus rezultati din cota unica au creat un exces de cerere, care s-a "razbunat" in preturi mai mari, descrise de inflatie. Isarescu a mai spus ca tinta initiala de 7% a fost spulberata si de cresterea peste asteptari a tarifelor la gaze, electricitate si de marirea accizelor.

Isarescu a recomandat bancherilor sa abandoneze creditarea in valuta si sa dea imprumuturi in moneda nationala. "Avem nevoie de o deplasare catre creditarea in lei. BNR are in vedere masuri suplimentare de limitare a creditului in valuta, cum ar fi majorarea rezervelor minime obligatorii sau noi cerinte de prudentialitate, a declarat, luni, guvernatorul bancii centrale.

Dobanda platita bancilor care-si tin leii in cuferele bancii centrale, fixata la 8,5%, este un indemn adresat bancilor sa ridice dobanda la depozite. "Bancile care nu au resurse ieftine in exterior, sa nu fie mioape, lucrurile se pot schimba, trebuie sa ridice dobanzile la pasiv si sa stimuleze economisirea, cu maxima prudenta, pentru a nu stimula intrarile de capital", a spus Isarescu.

El a mai avertizat bancile comerciale ca, daca nu se potoleste expansiunea creditului in valuta, exista primejdia ca o mai mare parte din bani sa fie blocati in rezerva obligatorie", a adaugat Isarescu.