S-au vandut milioane de exemplare. Cartile au fost traduse in zeci de limbi. O intrebare ramane insa: cine este "mai tare", Harry Potter sau Da Vinci?

Harry Potter pierde "teren" in fata "Codului lui Da Vinci", potrivit site-ului Connectiviabooks.com. Dupa numai cateva saptamani de la lansarea acestui site, primul din lume care se ocupa cu monitorizarea cartilor, Harry Potter a fost coborat de pe piedestalul pe care a stat mult timp.

Cartea care i-a luat locul in top este nimeni alta decat "Codul lui Da Vinci" (de Dan Brown), despre care s-a spus ca este mai populara decat "Harry Potter". Administratorii site-ului in cauza au demonstrat succesul cartii cu ajutorul unui forum. Subiectul predominant al discutiilor: cartea lui Dan Brown. Accesantii site-ului sunt cititori fideli, cunoscatori sau chiar impatimiti ai lecturii.

Astfel pe Connectiviabooks.com, "vizitatorii" au discutat de la lansarea site-ului despre aproape 40.000 de carti din diferite categorii.

MEMBRII. Acest site este un club al cartilor, care incurajeaza si sustine "soriceii de biblioteca". Acestia inregistreaza cartile pe care le-au citit recent si pe care le-au gasit interesante. "Noi incurajam cititorii sa ne transmita atat detaliile si partile bune ale unei carti, cat si pe cele mai putin reusite", declara Flemming Madsen, fondatorul site-ului.

Conform preferintelor celor care au accesat site-ul amintit, topul arata astfel: pe primul loc se afla Dan Brown, iar urmatorii clasati sunt: Malcolm Gladwell, cu "The Tipping Point", Yann Martel si "Life of Pi" si George Orwell, cu "1984".

Lupta dintre "granzi", ca sa ne exprimam fotbalistic, continua si pe arhicunoscutul site Amazon.com. La categoria Top Sellers, ultima carte "Harry Potter" inca se mai afla pe primul loc, in timp ce "Codul" a cazut pe 13.

IN CURAND SI FILMELE

Batalia se va muta in curand si in cinematografe. Primele trei filme din seria Harry Potter, aparute pana acum, au facut impreuna 2,6 miliarde de dolari. Este greu de crezut ca productia "Codul lui Da Vinci" cu Tom Hanks, Jean Reno, Alfred Molina si Audrey Tautou in rolurile principale va face astfel de incasari.

Cu toate acestea, "Da Vinci", care se va lansa in mai 2006, va putea concura cu "Harry Potter si pocalul de foc", care va intra in cinematografe in luna noiembrie a acestui an. Vestea proasta pentru "Da Vinci" este ca seria filmelor pentru marele ecran va continua in 2007 cu "Harry Potter si Ordinul Phoenix" si in 2008 cu "Harry Potter and Half-Blood Prince".

Asta daca nu cumva pana atunci Dan Brown va continua cursa inarmarii apucandu-se de o continuare la "Da Vinci"...

CARTILE

Si la noi se poate vorbi de o concurenta intre cele doua carti. Cel de-al saselea volum Harry Potter va aparea in limba romana la 26 noiembrie la Editura Egmont. Volumul va avea aproximativ 640 de pagini si va fi publicat in editie cartonata. Pretul de vanzare catre cititori va fi de 55 lei noi (550.000 lei vechi).

Traducerea cartii este realizata de catre Ioana Iepureanu, cea care a tradus in limba romana toate volumele seriei Harry Potter. Nici Editura Rao nu se lasa mai prejos, pentru ca in octombrie va lansa pe piata "Codul ilustrat al lui Da Vinci", tot in editie cartonata.