Israelul continua retragerea colonistilor din Fisia Gaza si din patru colonii din Cisiordania. Cum era de asteptat, armata israeliana se confrunta cu protestele adversarilor retragerii, din tabara evreilor radicali. 400 de tineri au blocat drumul catre colonia Gush Katif ieri-dimineata, impiedicind un convoi al armatei sa ajunga la destinatie, in timp ce altii baricadau poarta coloniei.

Doar o parte dintre protestatari sint colonisti. Dintre cei 8.500 de locuitori, jumatate si-au parasit deja locuintele. In zona s-au infiltrat insa 5.000 de radicali, pentru a impiedica retragerea.

Nesupunere in armata israeliana

Cotidianul israelian „Ha’aretz“ atrage atentia asupra faptului ca acestia nu s-ar fi putut infiltra fara sprijinul armatei, a carei misiune consta in a-i opri. Politia a arestat cel putin opt soldati care incercau sa se infiltreze in Gush Katif. Nici de partea palestiniana lucrurile nu sint foarte linistite: doua focuri de mortiera au fost trase inspre coloniile din Gaza, fara a produce victime.

Autoritatea Palestiniana a desfasurat 7.500 de politisti in zona, pentru a se asigura ca nu vor exista miscari violente, dar si pentru a impiedica palestinienii sa patrunda in casele lasate parasite de evrei. Hamas si chiar Brigada Martirilor Al-Aqsa (care este aliata a Autoritatii Palestiniene) au anuntat ca nu renunta la lupta armata.

Presa israeliana considera ca violenta protestelor va escalada, dat fiind faptul ca cei 5.000 de infiltrati sint, probabil, gata sa recurga la violenta. Armata israeliana a declarat ca lasa la urma coloniile in care se asteapta la o rezistenta mai mare.