Depozitele bancare sunt din ce in ce mai putin atractive pentru cei care doresc sa-si plaseze economiile. Cu toate ca dobanzile au scazut simtitor in ultima perioada, analistii estimeaza ca pe termen lung acest trend va continua.

“Banca Nationala a Romaniei a atras saptamana trecuta depozite de pe piata monetara cu scadenta la trei luni la o dobanda de 8,46%, usor peste nivelul operatiunilor similare anterioare si aproximativ la nivelul ratei de referinta anuntate pentru august.

Ar trebui asadar sa ne asteptam ca pe termen scurt dobanzile sa ramana relativ constante, in timp ce pe termen mai lung - un an - tendinta sa fie descrescatoare.

Cel putin acesta este orizontul de asteptare pe care BNR se straduieste sa-l creeze in randul actorilor pietei monetare”, sunt de parere reprezentantii societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Potrivit acestora, si titlurile de stat cu scadenta pe cativa ani au intrat pe o panta descrescatoare.

Cu toate ca analistii se asteptau la o continuare a tendintei de crestere usoara a randamentelor la titlurile de stat, s-a dovedit ca Ministerul Finantelor si bancile au optat din nou pentru o tendinta descendenta pe piata randamentelor titlurilor de stat.

„La licitatiile de titluri de stat cu scadenta la cinci ani, dobanzile au continuat sa scada. Randamentul titlurilor alocate saptamana trecuta de Ministerul Finantelor a fost de 7,48% anual, cu 0,52 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara.

Cat priveste dobanzile, acestea stagneaza de aproximativ doua-trei luni, sustin analistii citati. “Banca Nationala se pregateste sa treaca efectiv la tintirea inflatiei.

Oficialii bancii centrale au decis ca pentru luna august dobanda de referinta a pietei monetare sa fie de 8%, pastrand neschimbat acest nivel deja de mai bine de trei luni”, arata analistii de la KTD Invest.

La randul lor, bancherii privati au ramas in expectativa, nici una dintre bancile importante neefectuand saptamana trecuta schimbari importante ale dobanzilor. “Exceptie a facut insa Romexterra.

Aceasta, prin scaderea usoara a randamentelor oferite clientilor pentru depozitele atrase, nu a facut decat sa se incadreze in conditiile generale ale pietei”, sunt de parere reprezentantii societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

In ceea ce priveste dobanzile la plasamentele in euro si dolar, acestea nu au suferit schimbari, pastrandu-se tendinta din ultimele luni, adica stabila pentru euro si usor ascendenta pentru dolar. “Probabil ca, pe parcursul saptamanilor urmatoare, aceasta stare de fapt se va perpetua.

Pentru termene foarte scurte - o zi sau o saptamana -, dobanzile pietei interbancare s-au prabusit efectiv saptamana trecuta, la niveluri de 2%-5%, pe fondul unei lichiditati extrem de ridicate, generata probabil si de interventia BNR de cumparare de valuta, care a aruncat foarte multi lei in piata.

Insa, in finalul saptamanii, dobanzile au revenit la niveluri de 6%-8%”, precizeaza sursa citata. De altfel, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute, am asistat la o inversare puternica de trend pe piata valutara locala. Aceasta s-a produs ca urmare a interventiilor repetate ale BNR, care a cumparat masiv valuta.

In consecinta, atat euro, cat si dolarul american s-au apreciat semnificativ fata de moneda romaneasca. “Dat fiind nivelul la care a ajuns euro si tendinta lui de scadere, este de asteptat ca in saptamanile urmatoare trendul descendent al cursului euro-leu sa fie reluat.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre paritatea dolar-leu, asupra careia planeaza inca riscuri destul de ridicate pe termen scurt, mai ales ca urmare a evolutiei ratei de schimb dintre euro si dolar pe pietele internationale”, apreciaza sursa citata.