La o luna de la inundatiile catastrofale care au lovit Vrancea, zeci de comune sunt din nou amenintate de ape, dupa ce raurile Putna si Milcov au iesit din matca. Apele revarsate ale Milcovului au rupt drumul comunal din Andreiasu, lasand izolate satele Andreiasu de Sus, Hotar, Fetig si Titila.

Totodata, surparea unui alt drum a lasat peste 100 de familii izolate in satul Ursoaia, si alte 94 de familii in comuna Mera. Viitura de pe raul Milcov a ajuns la Brosteni, unde a distrus lucrarile de aparare efectuate dupa inundatiile din iulie, rupand drumul care leaga comunele Brosteni si Mera.

Intrucat exista pericolul prabusirii unor masini in rau, traficul rutier pe ruta Odobesti-Andreiasu a fost limitat.

Duminica la pranz s-a actionat in forta cu mai multe utilaje, dupa ce malul raului Milcov s-a erodat si a afectat drumul DN2M Focsani-Andreiasu, in dreptul unei statii de benzina din Odobesti. Aici, la inundatiile din iulie, viitura a luat patru case in numai cateva minute.

Totodata, autoritatile din Odobesti au raportat ca exista riscul ruperii podului de peste Milcov, la iesire din oras, afectat grav de inundatiile de luna trecuta.

Serviciul de permanenta, lipsa la apel

Potrivit Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, cetatenii care se afla in zone ce prezinta risc de inundatii din bazinele raurilor Milcov, Putna, Siret si Ramnicu-Sarat au fost avertizati pentru a fi pregatiti in eventualitatea evacuarii.

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea nu a avut insa cum sa transmita avertizarile catre populatia din toate zonele cu risc de inundatii, intrucat primariile din comunele Nistoresti, Golesti, Chiojdeni, Tataranu, Ciorasti, Mera si Nereju nu au avut asigurat serviciul de permanenta, nefiind posibila nici comunicarea prin fax a mesajului privind aparitia fenomenelor

meteorologice periculoase. Aceasta, desi prefectul judetului, Ion Oprea, a emis pe 3 august un ordin prin care instituie serviciul de permanenta in toate primariile din zona de risc in caz de iminenta a producerii unor situatii de urgenta. Prefectul Ion Oprea declara acum ca ii va amenda pe primarii indolenti.

Inundatii cu petrol

O puternica viitura a inundat 40 de case din Campina. Torentul format pe dealul Muscelului a adus in gospodarii apa amestecata cu reziduuri petroliere din canalizarea unei rafinarii. Oamenii au privit neputinciosi suvoaiele pline de petrol si de abia au mai putut sa-si salveze orataniile din batatura.

„A venit apa dintr-odata dinspre rafinarie, a daramat gardul, a intrat in curte si de abia am apucat sa salvez, impreuna cu parintii, porcul, gainile si cainele din cotet. Cat despre gradina, nu se mai poate salva nimic, petrolul ne-a distrus toate zarzavaturile si rasadurile. S-a ales praful de tot”, ne-a povestit Constantin Lazar, din Campina.

Cand ploaia s-a potolit, oamenii au incercat sa mai salveze cate ceva, culturile sunt sub apele pline cu reziduuri petroliere. „Asta se intampla pentru ca pe calea Doftanei, o artera importanta a municipiului Campina, nu exista canalizare si toate pluvialele se dirijeaza in canalizarea rafinariei”, ne-a declarat Nicolae Bucur, directorul Rafinariei Campina.

Angajatii rafinariei au montat motopompe, dar din cauza volumului mare de apa, operatiunea de evacuare va fi una de durata.

Sapte localitati dambovitene, afectate de ploi

Precipitatiile abundente au afectat sapte localitati din judetul Dambovita. In Iedera, Valeni si Valea Lunga a fost intrerupta furnizarea cu energie electrica. In localitatea Iedera, 44 de familii sunt izolate, caile de acces fiind impracticabile. De asemenea, ploile au inundat trei obiective socio-economice din Pucioasa si Valeni.

Potrivit Prefecturii Dambovita, pe DJ 710 A, intre Moreni-Valea Lunga-Visinesti a fost interzisa circulatia, dupa ce podul care face legatura intre aceste comune a fost grav afectat de o noua viitura pe raul Ruda.

Unul dintre podurile de la Maracineni, redeschis

Duminica dimineata, podul pietonal de la Maracineni a fost luat de apele raului Buzau, iar traficul pe celelalte doua poduri militare din zona a fost intrerupt. Potrivit conducerii Administratiei Nationale a Drumurilor Buzau, podul care a fost redeschis ieri traficului pietonal a avut cel mai putin de suferit de pe urma viiturii.

Lucrarile de revizie la cel de-al doilea pod vor incepe in cursul zilei de luni, astfel incat sa poata fi repus in functiune si acesta. Al treilea pod ridicat de armata in zona Maracineni dupa prabusirea obiectivului principal, in luna mai, a fost luat de ape duminica dimineata, cand debitul raului Buzau a ajuns la circa 600 de metri cubi pe secunda.

Viitura a afectat si lucrarile de refacere a podului care facea legatura intre Muntenia si Moldova. Santierul a fost inundat, iar mai multe utilaje de mare tonaj au fost rasturnate de ape. Lucrarile au fost sistate, insa, potrivit ABD Buzau, se asteapta reluarea lor cat de curand.Ieri, apele s-au mai retras, dar meteorologii prognozeaza alte ploi. (Mediafax)

11 ore cu trenul din Moldova pana in Bucuresti

Prabusirea podului de la Maracineni-Buzau a facut ca toate trenurile directe care faceau legatura intre Moldova si Bucuresti sa fie anulate. Drept urmare, in acest moment, singura legatura feroviara a Bacaului cu Capitala este un tren care circula deviat prin Pascani-Iasi-Vaslui, calatoria pana la Bucuresti durand nu mai putin de 11 ore.

Concret, bacauanii dornici de o astfel de aventura trebuie sa se trezeasca in creierii noptii sau, eventual, sa nu se mai culce deloc pentru a putea prinde acceleratul Bicaz-Pascani, care soseste in Bacau la ora 0.50 si pleaca la 1.05. Odata ajunsi in Pascani se schimba trenul, pentru ca spre Bucuresti se poate ajunge doar cu un tren accelerat special, care pleaca din Pascani la ora 2.

23 si soseste la Bucuresti Nord la 12.31. In total, 11 ore de mers cu trenul, in loc de patru ore, cat facea un tren rapid.