Hipismul romanesc se afla in agonie, dupa ce Hipodromul din Ploiesti - cel mai important din tara - a fost "hacuit" printr-o Hotarare a fostului Guvern Adrian Nastase. In martie 2002, fostul prim-ministru a semnat H.G. nr.

237 prin care Hipodromul din Ploiesti a fost transferat din proprietatea privata a statului si din administrarea Societatii Nationale "Cai de Rasa" SA in proprietatea publica a statului.

Prin aceeasi Hotarare, administrarea Hipodromului a fost "pasata" catre Consiliul Local al Municipiului Ploiesti, terenurile si cladirile ce alcatuiau complexul "Hipodrom" fiind si ele preluate de municipalitatea Ploiesti.

Aceasta intentioneaza sa felieze terenul care a apartinut Hipodromului si fie sa-l vanda, fie sa-l concesioneze unor firme private care sa construiasca pe el cartiere de locuinte sau supermarket-uri. Afacerea este una fabuloasa, valoarea terenurilor fiind evaluata pe piata imobiliara la aproape 25.000.000 de euro.

Pana in 2002, Hipodromul din Ploiesti s-a aflat in administrarea Societatii Nationale "Cai de Rasa" SA. In luna martie a acelui an, Guvernul Nastase a promovat Hotararea nr. 237 privind transmiterea imobilului "Hipodrom" Ploiesti din proprietatea privata a statului si din administrarea SN "Cai de Rasa" in proprietatea publica a municipiului Ploiesti.

Hotararea s-a fundamentat pe faptul ca hipodromul s-ar gasi in paragina din lipsa de fonduri si ca autoritatile prahovene ar putea sa se ingrijeasca de el, sa-l salveze.

Aceasta motivatie n-a fost insa decat un paravan, intrucat, in realitate - sustin cei implicati in hipism - nici o autoritate nu era interesata sa sustina hipodromul, ci doar sa inhate cele aproape 400 de hectare aflate in proprietatea lui.

"Daca s-ar fi dorit sa se sustina hipodromul, atunci ar fi putut s-o faca indiferent ca era sau nu in proprietatea SN ?Cai de Rasa? sau a altcuiva", ne-a declarat Calin Calarasu, vicepresedintele Societatii Romane de Trap. Din anexa H.G. nr.

237/13 martie 2002 deducem si miza acestui megatransfer: odata cu imobilul propriu-zis al Hipodromului din Ploiesti, Consiliul Local Ploiesti - in majoritate PSD, ca si primarul Emil Calota - dispunea si de 20,84 de hectare, reprezentand incinta complexului si, atentie!, alte 370,08 de hectare de teren aferent - pasuni, padure, stuf si apa.

Aceste suprafete fusesera exploatate pana in 2002 exclusiv in folosul cailor. De fapt, terenul era vital pentru supravietuirea hipodromului.

"Initial, hipodromul cuprindea ca anexa un teren de aproape patru sute de hectare, ce era folosit pentru obtinerea de furaje destinate cailor. O data cu decizia Guvernului de acum trei ani, baza sportiva a fost preluata de catre Consiliul Local, iar o data cu ea si acest teren anexa.

Mai tarziu, hipodromul propriu-zis a fost concesionat unei societati italiene, care s-a obligat sa investeasca circa 4,5 milioane de euro pe o perioada de 3 ani", ne-a precizat presedintele Societatii Romane de Trap, Marian Manea.

El a subliniat insa ca "in mod normal terenul ar fi trebuit sa ramana hipodromului": "In acest moment, nu mai cunosc situatia juridica a acestui teren", a conchis acesta. Adrian Nastase si-a pus semnatura insa pe aceasta megaafacere, in complicitate cu ministrul Agriculturii de la acea ora, Ilie Sarbu.

Cosemnatari au fost ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca si secretarul de stat de la Finantele Publice Gheorghe Gherghina.

Dupa ce intreaga suprafata de teren - localizata in estul Ploiestilor, la adresa Strada Ghighiului, nr. 2 (facsimil) - a incaput pe mana consilierilor locali PSD, acestia au luat decizia de a separat hipodromul (20,8 ha) de terenul aferent (370 ha), pentru a-l "gestiona" dupa bunul plac.

Astfel ca pentru a acoperi intreaga afacere, Consiliul Local a infiintat in 28 iunie 2002 serviciul public de interes local "Administratia Hipodromului Public", ulterior redenumit Serviciul Public Administratia bazelor Sportive si de Agrement a municipiului Ploiesti.

Acest serviciu a primit sarcina de administra Hipodromul, strict incinta complexului (20,8 hectare), celelalte 370 de hectare fiind dislocate de obiectivul respectiv.

Ca sa scape definitiv de aceasta piatra de gat - Hipodromul - Consiliul Local Ploiesti, care nu vizase decat terenul arabil, a decis sa organizeze o licitatie prin care sa incredinteze spre administrare unei firme private complexul hipic. Licitatia privind concesionarea acestui obiectiv n-a fost insa nici ea ocolita de scandaluri.

In 16 aprilie 2004, comisia de evaluare a ofertelor, formata, in majoritate, de membri ai PSD, a hotarat descalificarea unuia dintre cei doi ofertanti si, deci, anularea licitatiei. Lucru care l-a determinat pe consilierul liberal Catalin Popescu sa-i ameninte pe membrii comisiei care au votat in acest sens cu plangeri penale pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Pana la urma, dupa "deratizarea" de interesele PSD-iste, ofertantul dezavantajat - o firma din Italia - a obtinut incredintarea Hipodromului pentru o perioada de 49 de ani. Potrivit viceprimarului orasului Ploiesti, Radu Socoleanu, societatea italiana va investi astfel in hipodrom 4,4 milioane de euro si va plati anual primariei o redeventa de 71.000 de euro.

Municipalitatea din Ploiesti a stabilit pentru societatea castigatoare a licitatiei un program obligatoriu de investitii, care va trebui derulat pe o perioada de pana la trei ani.

Investitiile prevazute in acest program includ totodata amenajarea pistei centrale si crearea unei piste secundare pentru antrenament, amenajarea nocturnei, consolidarea si modernizarea tribunei, dotarea cu instalatii de radioficare si televiziune, crearea unor spatii la standarde internationale pentru pariuri, dar si repararea cladirilor administrative si a grajdurilor si amenajarea unui cabinet

sanitar-veterinar. In ce priveste cele 370 de hectare situatia insa este departe de a se fi clarificat. Surse din interiorul Consiliul Local ne-au marturisit ca exista in plan ca terenurile sa fie concesionate unor firme private - culmea, clienti politici ai fostei guvernari - pentru ca acestea sa construiasca acolo un cartier de vile de lux si supermarket-uri.

Primarul Ploiestilor, Emil Calota, este una dintre persoanele aflate in spatele acestui "proiect".

"Emil Calota s-a implicat direct in dobandirea celor 370 de hectare, facand mai multe drumuri la Bucuresti, unde a discutat cu membri ai Guvernului Nastase!", ne-a declarat chiar unul dintre colegii de partid ai primarului.

Ilie Sarbu afirma ca terenul era destinat unui parc industrial

Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, unul dintre semnatarii H.G. nr. 237 ne-a declarat ca "motivatia pentru care terenul respectiv a fost cedat Consiliului Local a fost aceea de a construi un parc industrial". Potrivit ex-ministrului, Consiliul Local Ploiesti urma sa puna la dispozitie toata infrastructura, pe teren urmand sa fie construie fabrici si hale de productie.

Cu toate acestea, Ilie Sarbu isi aminteste ca, la acea vreme, terenul era revendicat de mai multi proprietari.

Terenul-fantoma

Reprezentantii Administratiei Bazelor Sportive si de Agrement, in administrarea carora se afla si hipodromul, par sa nu stie nimic despre terenul arabil aferent obiectivului. "Din cate stiu eu, terenul ce apartinea odata hipodromului este in administrarea Consiliului Local Ploiesti. Mai mult de atat nu stiu...Adresati-va ADPP-ului", ne-a recomandat "inocent" directorul ABSA, Gheorghe Pana.

La Administratia Domeniului Public si Privat, am discutat cu directorul general Cristian Sandulescu. "Tot ce inseamna teren agricol in jurul Ploiestiului apartine ADPP. La ora actuala aceste terenuri sunt concesionate, arendate catre diversi intreprinzatori. Este foarte posibil, din cate stiu eu, ca ele sa fie scoase din circuitul agricol si sa fie destinate programelor pentru tineret.

In acest caz, in primul rand terenul ar urma sa fie scos din patrimoniul public al Consiliului Local si sa fie trecut in cel privat". Paradoxal, el a tinut totusi sa precizeze ca pe terenul cu pricina nu se poate construi "din cauza spatiilor de conducte". In plus, dupa cum a tinut sa ne precizeze Cristian Sandulescu, tot din cauza conductelor "terenul este infestat".

Cu alte cuvinte, nimeni nu stie nimic despre cele 370 de hectare, ca si cum acestea ar fi fantoma.

(Adrian Artene, Cosmin Torr )