In timp ce podurile cad unul dupa altul, specialistii guvernului nu au o strategie impotriva dezastrelor, o parte dintre ei fiind plecati in concediu. Chiar premierul Tariceanu declara in urma cu o luna ca nu-si da demisia, pentru a se ocupa de criza inundatiilor.

Presedintele Agentiei de Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan, sustine ca institutia pe care o conduce nu a elaborat nici o strategie de preintimpinare a inundatiilor, deoarece nu are personal specializat pe probleme de mediu. Potrivit acestuia, sarcina de elaborare a respectivului document o are Ministerul Mediului.

Numai ca la ministerul condus de Sulfina Barbu exista doar o strategie nationala privind schimbarile climatice 2005-2007. In privinta prevenirii inundatiilor, reprezentantii ministerului spun ca strategia va fi pusa la punct pina la finele acestui an.

Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei, recunoaste si el ca nu exista o strategie privind prevenirea inundatiilor si a evitat sa dea motivele pentru care aceasta strategie nu a fost intocmita.

Probleme cu concediul altora

Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, este mai optimist. Acesta ne-a spus ca strategia in cauza va fi gata, probabil, pina la finele lunii august. Conform ministrului, se pregatesc doua programe de finantare, referitoare la prevenirea inundatiilor.

“Noi nu sintem in concediu, dar organismele financiare internationale cu care colaboram, Banca Mondiala de exemplu, nu lucreaza acum”, ne-a spus David.

Nici un proiect depus

Oficialii guvernului au declarat de nenumarate ori ca o parte dintre fondurile care vor fi atrase pentru refacerea zonelor calamitate vor veni de la UE. S-a vorbit de o redirectionare a unor sume din programele de preaderare, dar pina in momentul de fata nu s-a depus nici un proiect de finantare.

“Sintem in discutii cu reprezentantii Delegatiei Europene la Bucuresti, pentru ca noi trebuie sa prezentam sumele de care avem nevoie”, a spus David. Deocamdata, partea romana a facut cerere doar pentru accesarea de sume nerambursabile de la fondul Solidaritatea pentru refacerea zonelor din Banat distruse de inundatiile din mai-iunie. •

Diguri de hirtie

Banii dati de guvern pentru reconstructia din Timis acopera doar costurile refacerii caselor distruse. Pentru refacerea amenajarilor hidrografice afectate de viituri insa, suma alocata abia acopera organizarea licitatiilor si intocmirea documentatiei. De la buget s-au alocat doar 35 de miliarde de lei, dar necesarul este de 240 de miliarde de lei vechi.

Consiliului Judetean Timis ii lipsesc 155 de miliarde pentru a reface toate drumurile judetene distruse de inundatii. „Am solicitat guvernului 366 de miliarde. S-au alocat doar 212”, spune Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ.

(Cristian Matache, Tudorita Soldanescu)