In februarie 2004 mai multe banci au pus la cale un organism (Biroul de Credite) destinat monitorizarii persoanelor fizice care au luat credite in lei si valuta, iar ulterior au intarziat cu plata ratelor si a dobanzii in perioada stabilita prin contract.

Ieri, directorul Biroului de Credite, Serban Epure, a prezentat pentru prima data o situatie a datornicilor sistemului bancar obtinuta dupa un an de activitate si a anuntat trecerea la o noua faza de activitate.

In prima faza, Biroul de Credite a recenzat 600.000 de persoane din care 160.000 inca mai au de returnat diferite sume bancilor.

Chiar daca cei 440.000 de cetateni au reusit intre timp sa se achite de datorii, este putin probabil ca sa mai poata lua un alt imprumut de la o banca atat timp cat are agatata de coada o tinichea care arata ca nu este bun de plata.

Sunt doi romani care au restante de plata la nu mai putin de noua banci fiecare, iar alti 21.000 sunt debitori la mai mult de doua banci.

Cei mai multi rau-platnici sunt cuprinsi in categoria de varsta 35-39 de ani. Recordurile in ceea ce priveste restantele unei persoane fizice sunt: 4,8 miliarde de lei, 133.000 de euro si 198.000 de dolari, a declarat Serban Epure.

Sumele totale pe care le mai au bancile de recuperat la nivelul intregii tari sunt: 1.120 de miliarde de lei, 2,7 milioane de euro si 1,2 milioane de lei.

Cum functioneaza sistemul de "aparare" impotriva "teparilor"

Cei 9 angajati ai biroului au pus la punct si gestioneaza un sistem informatic care primeste informatii negative despre clientii celor 19 unitati bancare si 3 non-bancare participante, acoperind 97% din piata.

Sunt inregistrate 3 tipuri de informatii: cei cu intarzieri mai mari de 30 de zile, cei care au avut probleme de natura penala sau contraventionala cu o banca sau cei care au dat date false de inregistrare.

In momentul in care un "inregistrat ca negativ" doreste sa ia credit de la o banca, alta decat cea cu care are probleme, cei indreptatiti pot consulta baza de date.

In momentul in care functionarul insarcinat cu acordarea creditului acceseaza sistemul biroului de credite, acesta il va atentiona ca domnul "X" sau doamna "Y" sunt rau-platnici.

Astfel, solicitantul va fi refuzat de catre banca sau i se pun conditii asiguratorii suplimentare (un procent de dobanda mai mare, giruri, gajuri, ipoteci etc.).

Biroul a emis catre banci, la un an de la infiintare, peste doua milioane de raportari, fata de o estimare initiala de 1,3-1,4 milioane.