Desi contractul autostrazii Brasov - Bors, dintre statul roman si firma americana Bechtel, se discuta de luni de zile, inca nu s-a reusit ajungerea la un consens.

Chiar daca statul a facut rost de bani pentru plata datoriilor, renegocierea contractului este departe de finalizare. Tocmai de aceea antreprenorul este pe cale sa concedieze sute de oameni.

Bogdan Sgircitu, director de comunicare in cadrul Bechtel, a refuzat categoric sa comenteze negocierile purtate cu partea romana, precizand insa ca banii nu mai reprezinta un obstacol in calea lucrarilor la autostrada Brasov - Bors.

Potrivit lui Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj, unde este afiliat si sindicatul muncitorilor de la Bechtel, 635 de angajati se afla in preaviz.

Mai mult, liderul Sindicatului Transilvania al Salariatilor Bechtel, Iovian Ognean, precizeaza ca cei din "conducerea Bechtel au spus ca in 31 august vor fi disponibilizati 590 de muncitori, iar in 29 septembrie, restul, pana la 635. Vor ramane 50 de muncitori care sa execute lucrari de intretinere".

Ognean sustine ca in urma cu circa o luna, guvernul ar fi ajuns la o intelegere cu Bechtel, referitor la modificarile in contract, insa partea romana a dat inapoi, motiv pentru care "100% Bechtel va da in judecata statul roman pentru nerespectarea contractului, dupa ce va trece si ultimul val de disponibilizari".

Pe langa cele 100 milioane de euro, promise autostrazii de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, luni, la Cluj, Bogdan Sgircitu a amintit si de imprumutul de la Exim Bank, in valoare de 147 milioane de euro.

Cel mai avansat punct de lucru la Autostrada Brasov - Bors este sectiunea 2B, Campia Turzii, Cluj, in zona Savadisla - Ciurila. Bogdan Sgircitu a precizat ieri ca acest punct de lucru va reprezenta cu siguranta o prioritate in momentul inceperii lucrarilor la autostrada.

"640 de persoane au primit documente privind concedierea incepand cu data de 1 septembrie", a explicat Grigore Pop, revoltat pe lipsa deciziilor din partea Ministerului Transporturilor care ar fi trebuit deja sa incheie renegocierea contractului cu Bechtel.

"Dobre nu decide nimic si sta numai degeaba in birou. Daca nu stie lua o decizie, sa-si dea demisia si sa plece!", este de parere sindicalistul clujean.

Grigore Pop s-a declarat extrem de nemultumit, deoarece Comisia de Renegociere a contractului nu da nici un semn de viata si considera ca partea romana nici macar nu stie ce puncte trebuie modificate in contract.

"Acum incercam sa mobilizam oamenii pentru organizarea unor proteste stradale", a completat Pop care a promis din partea sindicatului Cartel Alfa si alte proteste, incepind cu 15 septembrie.

Insa nici una din afirmatiile liderului de sindicat nu au fost confirmate de reprezentantul Bechtel, Bogdan Sgircitu, care a tinut sa precizeze ca, in baza documentele pe care muncitorii le-au primit, "oricand se poate face pasul inapoi", renuntandu-se la disponibilizare.

Muncitorii Bechtel sunt specializati in domeniul constructiilor si gasesc acum greu de lucru, mai ales ca sezonul se apropie de sfarsit. "Prea putini si-au gasit deja de lucru, dar stiu sigur ca majoritatea cauta", a explicat liderul de sindicat, Iovian Ognean.

Mircea Pop, directorul CNADN si adjunctul sau, Ioan Herkel, sunt in acest moment in concediu. Cel care are informatii despre negocieri este Mircea Epure, care se pare ca se ascunde de opinia publica, alegand sa isi uite telefonul mobil acasa.