Acuzatoarea fostului ministru Dan Ioan Popescu in dosarul mitei de la "Electrica Banat" isi schimba declaratiile.

Si asta, in contextul in care procurorii din cadrul PNA Timisoara au sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale impotriva fostului demnitar PSD care conduce in prezent organizatia de Bucuresti a principalului partid de Opozitie.

Potrivit declaratiilor date initial de martora Oana Caraba in fata anchetatorilor, Dan Ioan Popescu ar fi stiut de afacerile necurate derulate la SC "Electrica". Este vorba de contractele incheiate de firmele controlate de omul de afaceri Vasile Croitoru cu conducerea firmei furnizoare de energie electrica.

Astfel, afaceristul cumpara cabluri chinezesti de proasta calitate dintr-un magazin en-gros din Bucuresti, "Doraly", pe care le vindea apoi la suprapret societatii "Electrica".

Marfa era contrafacuta, in sensul ca Vasile Croitoru pretindea ca, de fapt, cablurile ar fi fost fabricate de Siemens. Prejudiciul produs statului este de 200 de miliarde lei.

Fostul director al "Electrica" Bucuresti Lucian Boghiu ar fi primit spaga o limuzina Audi ca sa inchida ochii la afacere. Insa acum Oana Caraba isi schimba declaratiile.

Initial, martora nu a vrut sa stea de vorba decat cu reporterii de la o singura publicatie, astfel incat a trebuit ca ziaristii "Romaniei libere" sa isi atribuie o identitate falsa ca sa o faca sa vorbeasca.

Fosta angajata la una dintre firmele lui Vasile Croitoru, femeia a declarat ca va merge cu avocata la Timisoara si isi va schimba declaratia.

Oana Caraba sustine ca nu a po-menit niciodata numele fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, in fata anchetatorilor. Femeia a adaugat ca la sediul PNA erau mai multi anchetatori care ii puneau mai multe intrebari in acelasi timp si ca probabil au incurcat raspunsurile.

Totodata, femeia a completat ca a cerut procurorilor sa o lase sa isi scrie singura declaratia ca martor, insa acestia ar fi refuzat. Mai mult, clujeanca sustine ca nu a citit cu prea mare atentie declaratia dactilografiata de anchetatori deoarece era stresata si speriata.

De asemenea, Oana Caraba a spus ca ea avea o functie de executie in una dintre firmele lui Vasile Croitoru si ca habar nu avea de afacerile acestuia.

Ea a mai afirmat ca il cunoaste pe omul de afaceri bucurestean din anul 2003 si ca niciodata acesta nu i se destainuia.

Mai mult, femeia a mentionat ca a aflat de la anchetatori ca patronul ei a fost cercetat penal si pentru alte afaceri si a adaugat ca arestarea lui Croitoru a fost ca o bomba pentru ea. Ea a adaugat ca nu il cunoaste deloc pe Dan Ioan Popescu.

Sotul Oanei Caraba, Cornel Caraba, angajat, de asemenea, la firma "Eur Electrik Grup", care apartine tot lui Vasile Croitoru, a facut lumina in privinta modului in care a fost data limuzina ca spaga fostului director al "Electrica" Lucian Boghiu, in prezent arestat.

El a spus ca afaceristul l-a trimis in Germania, la unul dintre prietenii sai, care acum detine un parc auto la Bucuresti, sa aduca limuzina.

Barbatul sustine ca Vasile Croitoru i-ar fi spus ca nu are cum sa ii faca o procura in timp util pentru a aduce autoturismul prin vama si i-a cerut sa o treaca pe numele sau.

Astfel, Cornel Caraba a adus masina la Cluj, afaceristul i-a trimis banii necesari pentru plata taxelor vamale, iar dupa ce formalitatile au fost gata, barbatul a dus masina la Bucuresti, unde i-a dat-o lui Croitoru.

Dupa cateva luni, patronul sau l-a chemat sa radieze autoturismul de pe numele sau. Cornel Caraba a mai spus ca a semnat un contract cu firma lui Boghiu, "Enol", prin care ii vindea fictiv masina acestei companii, dar ca nu a vazut niciodata banii specificati drept pret.

In aceasta afacere au fost arestati toti membrii fostei conduceri a "Electrica Banat" si ai firmelor care asigurau service-ul pentru societatea furnizoare de energie electrica.

De asemenea, sunt arestati ori anchetati, pe langa Vasile Croitoru, si alti oameni de afaceri suspectati ca ar fi facut afaceri necurate cu "Electrica".

Este vorba de patronii companiilor "Siderpet", "Metal Expres", "Cometcom" si "Tamara Stil".

Unul dintre ei, Vasile Calin, din Bucuresti, a fost arestat impreuna cu presupusii sai complici, respectiv un referent la Administratia Financiara din Bucuresti, Gabriela Gostinar, un comisar la Garda Financiara, Emanuel Soroiu, si oamenii de afaceri Gheorghe Dumitru si Ioan Spiridon.

Primii doi ar fi primit mita 300, respectiv 1.500 de dolari ca sa il ajute pe Vasile Calin sa isi acopere neregulile.