Ministerul Sanatatii a lansat, ieri, in dezbatere proiectul noii legi a spitalelor, care contine mai multe noutati. Una dintre acestea este aceea ca doua sau mai multe spitale pot fuziona si pot alcatui un consortiu, cu o administratie proprie. Fiecare spital va trebui acreditat, dupa intrarea in vigoare a legii.

In proiectul de lege se precizeaza ca, in termen de cinci ani de la data aparitiei legii, toate spitalele din Romania, finantate din fonduri publice, vor trebui sa intre in procesul de acreditare.

In caz contrar, acestea nu vor mai avea dreptul la finantare din fonduri publice. De asemenea, si componenta Comisiei Nationale de Acreditare a fost schimbata.

Daca legea aceasta va fi adoptata, vor exista doi reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si va disparea reprezentantul Asociatiei Spitalelor din Romania.

O alta noutate a proiectului este aceea ca atributiile de conducere executiva a spitalului pot fi incredintate pe baza de contract unor firme sau organizatii specializate.

In ceea ce priveste conducerea spitalului, Consiliul de Administratie va avea mai putini membri, de la 9 la 7. Printre atributiile sale au mai fost adaugate verificarea trimestriala a echilibrului financiar al spitalului si supravegherea planului de management.

Membrii Consiliului de Administratie raspund civil sau penal daca, prin neindeplinirea atributiilor ce le revin, s-au produs prejudicii activitatii sau patrimoniului spitalului. Directorul Spitalului Universitar nu mai trebuie sa fie in mod obligatoriu cadru didactic, ca pana acum.

Astfel, acesta trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior, sa fi urmat cursuri de perfectionare in management sau management sanitar si sa aiba o vechime minima in munca de 5 ani.

Se mai precizeaza in proiect ca functia de director general este incompatibila cu efectuarea altor activitati, pentru care primesc salariu sau indemnizatie pentru o perioada mai mare de trei luni consecutiv sau cu detinerea concomitenta de alte functii in spital, inclusiv cea de sef de sectie.

Directorul general nu va mai putea avea functii de conducere, aleasa sau numita, in cadrul Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor, Ordinului Asistentilor.

O alta noutate este ca, in cadrul spitalului, Consiliul de Administratie poate revoca directorul general, directorul general adjunct medical, directorul administrativ, contabilul-sef si directorul de ingrijiri, in cazul nerealizarii performantelor cuprinse in planul de management.