Comisia Europeana a trimis guvernelor de la Chisinau si Kiev un memorandum in care descrie statutul si functiile viitoarei misiuni europene de monitorizare a granitei dintre Moldova si Ucraina pe segmentul transnistrean.

Dmitri Tkaci, negociatorul principal din partea Ucrainei pentru problema transnistreana, a declarat intr-un interviu pentru postul de radio "Europa Libera" ca documentul primit urmeaza a fi studiat, iar in perioada 23-30 august, in regiune urmeaza sa vina un grup numeros de experti europeni, dintre care, o parte va lucra la frontiera, iar alta la Kiev si Chisinau, pentru a conveni definitiv

asupra textului memorandumului.

Potrivit documentului, la punctele de control de pe teritoriul ucrainean europenii vor putea sa participe ca observatori la intreg procesul de control vamal si de graniceri sau al altor servicii.

"Noi am fi dorit ca aceasta misiune sa fie de scurta durata, insa dupa cum reiese din memorandumul propus de Bruxelles, ea pare sa aiba, mai degraba, un statut permanent", a mai spus Tkaci.

In septembrie se va decide formatul de negocieri

Negociatorul-sef din partea Ucrainei a declarat ca legea privind statutul Transnistriei, adoptata de parlamentul de la Chisinau in iulie, a ingreunat negocierile, din moment ce Tiraspolul nu este de acord cu prevederile acesteia.

El a precizat ca principalul obiectiv a fost reluarea tratativelor, motiv pentru care ambelor parti le-au fost adresate invitatii pentru desfasurarea la Odesa, spre sfarsitul lunii septembrie, a unei intalniri in format pentagonal, la care ar urma sa fie luata o decizie finala in privinta continuarii procesului de negocieri in format cinci plus doi, adica cele cinci parti care sunt deja antrenate

in tratative, Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia si Ucraina, plus reprezentanti ai SUA si ai UE, in calitate de observatori.

Planul ucrainean de pacificare si modificarile aduse acestuia de Chisinau au complicat si mai mult ecuatia Transnistriei. O prima reactie importanta la noua situatie a fost afirmarea sprijinului deschis al Moscovei pentru Tiraspol.

Parasirea de catre Rusia a pozitiilor de neutralitate declarativa in conflictul de pe Nistru a dus la declansarea unui adevarat "razboi rece" intre Moldova si Rusia.

Intr-un interviu acordat recent publicatiei germane, "Frankfurter Allgemeine Zeitung", presedintele Voronin a declarat ca este "dezamagit de rolul pe care il joaca Rusia in rezolvarea conflictului transnistrean".

Oficialul moldovean si-a argumentat asertiunea prin faptul ca in ultimii patru ani nu s-a inregistrat nici un progres, nici in prezent Chisinaul nestiind foarte clar care sunt interesele strategice ale Rusiei in zona, chiar daca "Moscova si-a luat obligatia de a respecta integritatea teritoriala a Moldovei".

Imediat dupa ce "Planul Iuscenko" a fost deturnat de Voronin intr-o directie favorabila ideii de stat unitar moldovean, reprezentantii Kievului nu mai par atat de entuziasti in a largi formatul de negociere si de a transfera controlul granitei cu Transnistria unei echipe care sa-i cuprinda pe moldoveni, ucraineni si europeni.

Mai mult, pentru a nu crea greutati de comunicare suplimentare, Kievul a cautat sa menajeze susceptibilitatile Tiraspolului, cerand dizolvarea temporara, pana pe 8 septembrie, a Comisiei Colective de Control (formata din reprezentantii Moldovei, Ucrainei, Transnistriei si OSCE), pe motivul ca membrii acesteia trebuie sa plece in vacanta.

De fapt, pana la revenirea Tiraspolului la masa negocierilor, Kievul incearca sa reduca posibilitatea reluarii conflictului declarativ intre cele doua parti, conflict ce se reaprinde in fiecare an, in jurul datei de 2 septembrie, atunci cand Transnistria isi serbeaza asa-zisa zi nationala.