"Oedipe" la Opera Nationala aduce in rolul titular interpretul din spectacolul vienez, Esa Ruutunnen, si cel mai nou interpret din galeria cantaretilor romani, bas-baritonul Stefan Ignat.

Veti fi insa surprinsi sa aflati, pentru cine nu cunoaste inregistrarea pe disc a capodoperei enesciene dirijate de Lawrence Foster, ca, in recital, la Ateneul Roman poate fi ascultat interpretul rolului titular din aceasta importanta realizare discografica, realizata in 1989 la Monte-Carlo.

Este vorba de celebrissimul bas-bariton Jose van Dam a carui prezenta pe agenda acestei editii a festivalului poate starni o veritabila senzatie.

Nume de prima marime al artei vocale, artist ovationat in marile teatre ale lumii (Opera din Paris, Covent Garden, Scala din Milano, Opera de Stat din Viena, Deutsche Oper Berlin, Metropolitan Opera New York, Teatro Colon din Buenos Aires, Festivalurile de la Salzburg, Aix-en-Provence, Orange, Saito Kinen), Jose van Dam este si un stralucit interpret al concertelor camerale.

De cel mai mare interes, programul ales pentru publicul bucurestean cuprinde cicluri de lieduri de Schumann, Debussy, Faure, Ravel si Enescu.

Poate merita, relationand destinul sau artistic cu Oedipe, sa retinem ca, de curand, marele cantaret a creat in prima auditie absoluta la Bruxelles rolul titular din premiera "Oedipe sur la route", de Pierre Bartholomee, atestand astfel o reminiscenta emotionala a capodoperei enesciene.