Strategia politica a PSD aflata in discutie astazi la Bran reprezinta negarea promisiunilor facute public de Mircea Geoana la castigarea presedintiei partidului.

Din momentul accederii sale la sefia PSD, Geoana si-a facut un titlu de glorie din curatarea partidului de elementele compromise. Ultima declaratie in acest sens a fost facuta la Deva, unde presedintele PSD a ajuns sa recunoasca despre PSD ca nu e pregatit sa intre la guvernare pentru ca nu s-a curatat de coruptii din partid care reprezinta bolovani de gatul partidului.

Curajul lui Geoana nu a avut viata lunga.

Ieri, Biroul Permanent la care au participat si Geoana si Nastase a oficializat aceasta repliere a partidului si renuntarea la reforma promisa.

Dosarul stenogramelor, ca si acuzele care planeaza asupra lui Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, au dus la strangerea randurilor partidului. Asa incat, mesajul de ieri al partidului este de solidarizare totala in jurul celor acuzati.

Coruptia a devenit in acest fel "o problema de evolutie a partidului, pentru ca nu se pot extrapola anumite problematici la nivelul intregului partid", cum a declarat ieri senatorul George Maior, proaspat numit director politic al Cabinetului presedintelui PSD.

Coruptia este acum o "problema pe care o tratam la modul intern", a adaugat Maior. Singura strategie care i-a ramas lui Geoana este aceea ca persoanele compromise sa dispara din prim planul partidului printr-un fel de evolutie fireasca, dupa cum a declarat George Maior, intr-un interviu acordat recent ziarului nostru.

Mircea Geoana a precizat ca nu exista o lista a celor corupti la comisia de arbitraj.

Cat despre relatia cu Nastase, aceasta ar fi "constructiva, buna, de colegialitate", "cu repartizarea clara a rolurilor", chiar daca "au aparut si puncte de vedere diferite". Dar acum s-au impacat si colaboreaza "cu repartizarea clara a rolurilor".

Adrian Nastase a dat acelasi mesaj de pace cu specificarea ca unitatea lor conteaza pentru membrii din teritoriu. Dar Nastase are si motive personale sa aiba nevoie de unitatea partidului.

Nu altul decat demontarea "pactului Ribentropp-Molotov impotriva Constitutiei si a democratiei", cum a caracterizat Nastase declaratia Coalitiei referitoare la schimbarea lui din fruntea Camerei Deputatilor.

In fapt, se poate spune ca actiunea promisa de liderul Mircea Geoana, care crease un orizont de asteptare in randul presei, aceea de curatare a partidului de cei acuzati de coruptie sau de legaturi cu lumea mafiota, a fost suspendata. Dosarul Hayssam, de pilda, este si el suspendat.

Prioritatea pare, cel putin in acest moment, replierea in defensiva. Concret, partidul este mai procupat de solidarizarea intru negarea autenticitatii stenogramelor, de blocarea schimbarii din functii a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Parlamentului. PSD caracterizeaza aceste probleme ca fiind atac al actualei Puteri la adresa sa.