La 15 august 2005 s-au implinit 80 de ani de la pronuntarea sentintei in celebrul caz "Tennessee vs. John Scopes", cunoscut sub numele de "Procesul Maimutelor".

"Incriminatul" a fost John Scope, profesor de stiinte la o scoala din tinutul Rhea (Tennessee), unde a predat, intre altele, teoria lui Darwin, scandalizandu-i astfel pe respectabilii parinti din Sudul conservator.

Un alt personaj din prim planul evenimentelor a fost John Washington Butler, autorul Legii antievolutioniste, congresman democrat din 1922 in Senatul statului Tennessee.

Legea pornea de la premisa ca teoria lui Darvin "distruge bazele comunitatii si ale armoniei intre oameni, facand haosul posibil" si fixa o amenda de 500 de dolari.

Des pomenit in proces ca martor principal al acuzarii a fost Episcopul James Ussher, cel care fixase "data exacta" a Facerii lumii in anul 4004 i. Hr. Clarence Darrow, avocatul apararii a fost omul care a demolat pas cu pas acuzatiile contra lui Scopes.

Juratii l-au condamnat pe Scopes, gasindu-l "vinovat pentru violarea legii, pentru propagarea a ceea ce se cunoaste sub numele de curent evolutionist, teorie ce neaga originea divina a omului, facandu-l sa descinda din animale de rang inferior.

Juriul recomanda o amenda intre 100 si 500 de dolari". In replica, John Scopes a spus ca "statul care ma condamna astazi este unul injust. Voi continua sa sustin cu tarie conceptiile in care cred. Voi face cum cred eu de cuviinta ca legea nedreapta sa fie schimbata. Idealurile mele academice tin de libertate..."

In zilele noastre, aceste dispute par depasite. Intre timp, antropologii au descoperit urme de umanoizi de peste 1,8 milioane de ani, a fost elaborata harta genomului uman, iar Steven Weinberg a publicat "Primele trei minute", descriind uluitorul "Big-Bang".